У елітному ресторані "Садиба на джерелах", який належить волинському нардепу Сергію Мартиняку, у Ківерцівському районі під час весілля, яке відбулося 28 липня, розгорівся скандал через масове отруєння гостів.

Читайте також: У селі на Волині гості отруїлися під час весілля

Більше  20 запрошених на святкування людей отримали різного ступеня отруєння, серед потерпілих є громадяни Швеції. Деякі потерпілі потрапили інфекційну лікарню в Луцьку. У кількох із них вже офіційно підтвердили діагноз – сальмонельоз, повідомляє t1.ua.

"Я хотіла, аби цей день був незабутній, – каже наречена Вікторія Прокопчук. – Він і справді став незабутнім, у негативному плані, звісно".

Варто також зазначити, що молодят обрахували та надурили зі спиртним на чималеньку суму – такий "сервіс" вони оцінили лише після святкування.

Чоловік Вікторії – швед. Весілля вирішили влаштувати в Україні. Запросили лише найрідніших і найближчих людей. Усього гостей було приблизно 80 осіб. З них дев’ятеро – діти.

"Атмосфера була просто неймовірна, програма – дуже цікава. Гості були у захваті. Навіть самі працівники ресторану казали, що весілля просто чудове. Ніхто й подумати не міг, що станеться така прикрість", – продовжує розповідь Вікторія.

Перші "сигнали" зі скаргами на погане самопочуття від гостей почали надходити уже наступного дня після весілля. Дехто почувався зле уже в першу ніч після святкування.

Читайте також: У Луцьку відома фірма на фестивалі продавала сиру продукцію

"Мені стали телефонувати гості та скаржитися на погане самопочуття: високу температуру, нудоту, блювоту, діарею… Казали, що, певно, щось не те з’їли. Більш як 20 людей звернулися до лікарні, багатьох госпіталізували. Наступного дня стало зле батькові мого чоловіка Йоргана. Йому 75 років. Коли він летів назад до Швеції, то уже навіть не міг самостійно ходити, його везли на візку… Станом на 31 липня моєму чоловіку зателефонували з–за кордону і повідомили, що семеро наших гостей зі Швеції теж звернулися до лікарні з такими ж скаргами", – каже Вікторія.

Молода жінка додає: за страви на весіллі переживала найменше. Адже заклад – високого рівня, із хорошою репутацією. Тим більше, ціни там далеко не низькі. Весільні наїдки обійшлися нареченим майже у 74 тисячі гривень. Тож і якість їжі мала бути відповідною.

"Я сама вегетаріанка, а оскільки у нас на весіллі переважали м’ясні страви, фактично нічого не їла, лише "Грецький салат" і закуску з кабачків і сиру. Ще їла солодке, але його ми замовляли окремо. Мій чоловік теж дуже перебірливий у їжі, приміром, таку страву як олів’є не їсть узагалі. Можливо, тому отруєння нас і оминуло. Чого не скажеш про багатьох наших гостей", – з прикрістю зазначає Вікторія.

Не економили молодята і на спиртному. Купували лише найдорожче. Однак, як виявилося після святкування, багато пляшок з елітним алкоголем просто зникли.

Читайте також: У кожному п’ятому дитячому таборі знайшли порушення санітарних норм

"Перед весіллям адміністратор закладу запропонувала нам привезти своє спиртне. Ми купили 48 пляшок вина, 25 – шампанського, 39 – горілки, 8 літрів віскі і стільки ж джину. І ще була їхня власна настоянка – 13 літрів. Після весілля ми хотіли забрати напої, що лишилися. Та у ресторані нам сказали, що усе спиртне ми випили, мовляв, усі пляшки з–під нього у смітнику, хочете, то рийтеся там і перевіряйте. Я впевнена, вони його просто вкрали. Наші гості не могли випити таку кількість алкогольних напоїв", – каже Вікторія.

Окрім того, як стверджує наречена, у закладі їм доплюсували у чек 20 пляшок "Йоданки", якої на столах навіть не було.

"Також нам у розрахунок вписали побитого посуду на понад дві тисячі гривень. Хоча всі присутні бачили, що це вина офіціанта. Коли він ніс тацю зі спиртним, вона впала і все розбилося", – додає жінка.

Станом на 31 липня двом госпіталізованим у інфекційну лікарню офіційно поставили діагноз "сальмонельоз". Результати аналізів на бактеріологічний посів інших пацієнтів іще не відомі.

Один з тих, у кого діагностували цю небезпечну інфекцію, – заступник директора Волинського обласного академічного музично–драматичного театру імені Тараса Шевченка Сергій Боярчук. На весіллі він був як ведучий. А наступного дня після святкування його госпіталізували до лікарні з високою температурою і гострим болем. Результати аналізу на бакпосів лікар повідомив йому так: "Вітаю, у вас сальмонельоз!".

На запитання, чи здогадується він, яка саме їжа могла стати причиною отруєння, відповідає: " Для творчого складу весілля був окремо накритий стіл. Нам подали салат олів’є, курячі відбивні, тушковану капусту з м’ясом і м’ясну нарізку. Солодкого на столі у нас не було. Тож причина у якійсь із цих страв".

Читайте також: Щонайменше 30 людей отруїлись шаурмою у Києві

За такі вимушені вихідні від власників ресторану Сергій чекає повної компенсації витрат на лікування та відшкодування моральних збитків. У іншому разі налаштований навіть позиватися до суду.

"Щодня 500–600 гривень викидаю на лікування. Температура не спадає уже три дні. Постійні крапельниці, уколи… Це ж усе втрачений час, гроші. А вдома дружина з двома дітьми", – зазначає він.

У самому ресторані, за словами Вікторії, вини своєї не визнають. Більше того, все спихають на самих наречених. Мовляв, гості потруїлися через солодке, яке винуватці свята купили поза межами закладу.

"Після весілля нам сказали, що солодкого не лишилося зовсім. Тепер же у телефонній розмові адміністратор закладу, якій я розповіла про інцидент, сказала, що причина у наших солодощах, які нібито були зіпсовані. Мовляв, у них лишилося два наших тістечка і вони відправлять його на експертизу. Ми дійсно замовляли солодке в приватної особи. Але більшість людей, яким стало зле, взагалі його навіть не їли", – зазначає Вікторія.

Жінка додає: особисто їй нічого не потрібно від керівництва закладу, аби лише компенсували потерпілим витрати на лікування.

Читайте також:"Вже зовсім о***ли": лучани обурені обважуванням та обслуговуванням в одному із м'ясних магазинів міста

Одразу після інциденту з отруєнням гостей жінка намагалася особисто поговорити з директором "Садиби на джерелах", однак – марно. Безпосередньо у редакції видання Вікторія вкотре зателефонувала адміністратору закладу – Світлані. Та повідомила, що через погане самопочуття взяла лікарняну відпустку. Цитуємо запис телефонної розмови:

Вікторія: "Світлано, коли все ж таки з нами говоритиме ваш директор?"

Адміністратор: "Вона мені повідомила, що будь–що вирішуватиме лише після результатів експертизи. Зараз вона говорити нічого не буде. Наш ресторан закрили відповідні служби, весь персонал відпустили додому. Там є лише директор, шеф–кухар і вже другий день поспіль працює комісія".

Вікторія: "Мені стало відомо, що ви теж захворіли, у вас температура і ви зараз на лікарняному?"

Адміністратор: "Так, мені було погано. У мене знайомі працюють у баклабораторії в інфекційній, я здала там аналізи, результатів ще немає. Але у мене звичайне ГРВІ"…

Сама Вікторія припускає, що на весіллі зіпсованим було м’ясо. Салат олів’є теж був з м’ясом.

Читайте також: Як врятувати дитину від харчового отруєння у літньому таборі

"Зараз сезон весіль, цілком можливо, що м’ясо, яке після них лишається, запихають у морозилку і використовують для приготування страв на черговій гулянці. Приміром, як перевірити, яке м’ясо в олів’є? Такого висновку я дійшла через те, що після нашого весілля лишалося дуже багато їжі, а коли я хотіла забрати її, нам віддали лише декілька пакуночків. Сказали, що майже нічого не зосталося. Але ж я на власні очі бачила, що лишалося багато харчів. І коли я почала наполягати, "з’явився" ще один ящик з їжею. Переді мною вибачилися і сказали, що їхній новий офіціант помилково поставив його у інший холодильник, але про це ніхто не знав…" – каже Вікторія.

Водночас Волинський обласний лабораторний центр повідомляє, що після святкування весілля в готельно–ресторанному комплексі "Садиба на Джерелах" Ківерцівського району за медичною допомогою в лікувальні заклади в зв’язку з кишковими розладами звернулось 17 осіб, з них 3 дітей. Хворі перебувають на стаціонарному та амбулаторному лікуванні з середньою та легкою формою гострої кишкової інфекції.

В осередку захворювання проводиться комплекс протиепідемічних та профілактичних заходів, для лабораторного дослідження проведено відбір проб харчових продуктів, сировини, змивів тощо. Епідеміологічне розслідування триває.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter