У Шацькому районі сміттєзвалище відносно невелике щодо інших, які є на території області. Щоправда, тут воно єдине. На території постійно курсує техніка, трактор підгортає сміття, в’їзд чітко контролюють комунальники.

Чиайте також: Савченко розповів, коли буде вирішено проблему із каналізуванням на волинському курорті

Про це повідомляє УКРОП Волинь.

Постійні гості на смітнику – лелеки, яких тут десятки. Вони не зважають на нових гостей, які приїхали обдивитися територію і пожвавлюються лише коли приїжджає сміттєвоз з черговою партією відходів. На цей полігон твердих побутових відходів звозять сміття з усього району. І, за словами місцевих комунальників, до кінця 2018 року місця на сміттєзвалищі вже не залишиться. 

Курортна зона, селище Шацьк та навколишні населені пункти – місцеве комунальне підприємство "Будинкоуправління" обслуговує чи не увесь район, розповідає його керівник Іван Коваль. Зараз в розпорядженні підпорядкованої йому структури і сучасні очисні споруди, і новенька техніка – трактор та сміттєвоз. Останні придбали завдяки допомозі депутата Волинської обласної ради від УКРОПу Михайла Імберовського.

"В минулому році із технікою була велика проблема. З допомогою Михайла Імберовського та депутатів обласної ради з бюджету Волині нам виділили майже півтора мільйони гривень, за які ми придбали трактор. Планували за кошти обласного бюджету придбати й автомобіль, проте через проблеми з тендерною процедурою, вже виділені гроші повернулися в обласний бюджет, тому сміттєвоз купила селищна рада. Зараз ним підприємство і користується", – констатує головний комунальник Шацька. 

Полігон твердих побутових відходів в Шацькому районі єдиний, існує з 2001 року і розрахований на 24 тис. м3 спресованого сміття. 

"У 2011 році його ресурс вже був вичерпаний, тож ми провели реконструкцію сміттєзвалища. Таку ж саму реконструкцію проводили уже в 2016 році. Так ось вже зараз до кінця року полігон буде заповнений і в 2019 році постане питання про те, куди дівати сміття", – каже Іван Коваль.

І якщо із віддалених сіл сміття комунальники майже не отримають, бо місцеві мешканці тверді відходи спалюють, а харчові – згодовують тваринам, то з ближчих сіл – Світязької зони, - усі забирають на загальне сімттєзвалище.
"Коли в Шацькому районі відпочинковий сезон, найбільше сміття вивозять із Світязької сільської ради, – розповідає виконувачка повноважень Шацького селищного голови Людмила Цевух. – В 2016 році ми звертались до облради, облдержадміністрації з клопотанням щоб нам виділили кошти і допомогли побудувати новий полігон твердих побутових відходів". 

"Завдання знайти місце для нового сміттєзвалища спільне. Це проблема і для селищної, і для районної рад, і для адміністрації",  констатує комунальник.
За словами Івана Коваля, для нового сміттєзвалища є зарезервована ділянка біля існуючого полігону, яка в розмірах навіть більша. Це розташування погодили колись і в управлінні екології, і санепідемслужби. Проте мешканці Шацька проти цього – до селища, кажуть, рукою подати. 

"А взагалі на одній із сесій Волинської обласної ради була внесена пропозиція, щоб Шацьке сміттєзвалище використовував не лише Шацький район, а й три сусідніх. На щастя, більшість депутатів не підтримала це рішення, й питання залишилось відкритим, – додає Іван Коваль. – Було б добре, якби існуюче сміттєзвалище після його закриття рекультивувати і посадити на цьому місці ліс. А нове зробити на межі трьох районів і обладнати сміттєсортувальну лінію, а згодом запустити завод з переробки сміття. Новий полігон має бути за всіма сучасними вимогами".

За словами Людмили Цевух, зараз влада ще шукає місце для будівництва нового полігону. Коли оптимальний варіант знайдуть – почнуть виготовляти проектно-кошторисну документацію. 

"Це потрібно робити якнайшвидше. Вже в наступному році ми повинні працювати над будівництвом нового сміттєзвалища", – каже керівниця.
За словами Михайла Імберовського, про цю проблему на рівні області знають давно і планують винести майбутній полігон за межі Шацького національного парку.

Читайте також: Мешканці Шацька проти завозу сміття з інших районів

"Проблему не можна відкладати чи замовчувати, а треба шукати рішення вже зараз, бо туристів все більшає, а, отже і сміття після них. Тому ми знову будемо готувати звернення до всіх органів влади, говорити з місцевими мешканцями, депутатами та спільно напрацьовувати кроки, аби вирішити питання із сміттєзвалищем. Бо в інакшому випадку Шацький край спіткає екологічне лихо", – констатує депутат Волиньради від УКРОПу Михайло Імберовський. 

 


До слова, ідею звозити на і так майже заповнений полігон в Шацьку сміття зі Старовижівського і Любомльського районів належала саме чиновникам Волинської облдержадміністрації. На щастя, депутати це питання не дозволили протягнути. Обранці громади сподіваються, що попри протистояння у такому питанні, високопосадовці у владних кабінетах знайдуть компроміс із громадою та запропонують рішення, яке не зашкодить місцевим жителям та загальній екологічній картині району.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter