Протягом двох минулих років, 6 депутатів Волиньради зловживали прогулами, за що можуть залишитися без мандатів.

Читайте також: Усвідомив провал губернатора Савченка: головний фінансист Волині втікає від криміналу

Про це повідомляє "Рух ЧЕСНО".

Відповідно до ст. 37 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", якщо депутат пропускає понад 50% засідань комісій чи/і сесій, він повинен скласти мандат відповідно до чинного законодавства.

Ось ті, хто потрапили до лав кандидатів на відкликання.

Одним з перших кандидатів на відкликання з Волиньради є очільник фракції "БПП" Володимир Бондар. У нього близько 50% пропусків сесій облради за два роки. А з бюджетною комісією не склалося взагалі – торік він був присутнім лише на одному засіданні з 22-х.

"На жаль, депутат місцевої ради працює без відриву від своєї основної роботи. Тому не завжди є можливість перенести службові справи й віддатися депутатській діяльності. Але той час, який можу, я присвячую депутатським обов’язкам", – зазначив в.о. керівника Держлісагентства України Володимир Бондар.

Коли журналісти уточнили в нього, чи довіряє він колегам з партії та чи готовий здати мандат, бо майже не ходить на засідання бюджетної комісії та прогулює сесії, він відповів: "Не смішіть! Звісно, я не планую здавати мандат. Ще раз повторюю, що це рішення прийматиму тільки разом з моїми виборцями. Їхню думку щодо цього я знаю!"

Другим кандидатом на відкликання є представник "БПП" екс-голова ВОДА Володимир Гунчик, свої прогули виправдовує так: "Основна причина – робочі відрядження. Коли сесію призначають під комісію, а комісію – за командою, то це не завжди збігається з планами роботи".

Третім прогульником став ще один представник "БПП", фермер Валерій Діброва – теж кандидат на відкликання. Чому не відвідує засідань комісії та чи планує скласти мандат, він не сказав.

"Я не пам’ятаю, чому не відвідував. І не знаю, звідки у вас ця інформація. Коли вивчу це питання, то зможу говорити. А у вас які питання до мене? На підставі чого? Ви мій виборець чи що? Я не зобов’язаний щось пояснювати", – ухилився від відповідей депутат Діброва.

Читайте також: Авантюра губернатора Савченка з бюджетом Волині провалилась

Четвертий прогульник Роман Микитюк, балотувався від партії "Наш край", фракція якої в облраді розпалася наприкінці 2017 року.

За 2018 рік він не відвідав більшість засідань комісії з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій, яку очолює, а 2017-го пропустив 67% засідань комісії. Микитюк так пояснив свої прогули: "2017 року я написав заяву про вихід (з комісії – ВН). Я хочу працювати в майновій комісії, тому ці засідання я не відвідував".

П’ятим прогульником став В’ячеслав Богдан, який ішов на вибори від "радикалів". Жодного засідання земельної комісії за 2017-2018 роки депутат-"радикал" не відвідав. У Богдана 25% прогулів пленарних засідань сесій 2017 року.


Журналістам Руху ЧЕСНО не вдалося отримати коментар у Богдана. За його номером телефону зв’язок відсутній.

Шостим прогульником виявився депутат Володимир Кметь від фракції "Самопоміч".

У 2018 році Кметь пропустив понад 60% засідань комісії з питань соціального захисту населення. У коментарі він сказав, що готовий скласти мандат, однак цю каденцію все ж хотів би допрацювати: "Мені не вдається потрапляти на всі засідання комісії, оскільки, крім того, що я керівник благодійного фонду, я ще й священик. І це все поєднувати непросто. Тим паче тим депутатам, які в Луцьку, легше. А мені доїжджати треба 100 км. І бувало так, що це термінове засідання комісії, дізнавався пізно й не встигав. За мандат я не тримаюсь, тому можу й скласти. Але цю каденцію хотів би вже допрацювати. Скільки там? Ще рік лишився".

Отож, лідирують серед прогульників-депутатів Волинської облради представники від "БПП" Володимир Бондар, Володимир Гунчик, Валерій Діброва,а відповідно вони одні із перших кандидатів на відкликання. Наступними активними прогульниками стали позафракційні депутати Роман Микитюк(балотувався від партії "Наш край", фракція якої в облраді розпалася наприкінці 2017 року), В’ячеслав Богдан (ішов на вибори від "радикалів") та Володимир Кметь від "Самопомочі".

Очевидно, що депутати-прогульники находять оправдання своїй відсутності на засіданнях сесій чи комісій, визнають що не мають часу на депутатську діяльність сповна, але складати мандат не збираються.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook