У навчальних закладах Нововолинська школярі здають гроші на "общак" в’язнів.

Читайте також: У селі на Волині 20 років чекають на завершення будівництва шкільного спортзалу

Про це пише журналістка Радару  Наталія Камишникова.

За її словами, схема досить проста: "за 7-м класом наглядає смотрящий із 8-го. За 8-м – хлопець із 9-го. І так далі. А за випускним класом наглядає конкретний зек, що відбув покарання".

"Цей конкретний під’їде до школи автівкою, зніме касу, розпитає дрібніших смотрящих, збере потрібну інфу й дасть указівки. Каса піде на цигарки і харчі для бандюків у тюрмах і колоніях. Не забуде конкретний і себе, авжеж.

І хай там розводиться училка на виховних годинах про чесність, мужність і патріотизм – підлітки їй підіграють. Але крутим пацаном вони вважають не учасника бойових дій, а кримінальника з трьома ходками.

Можливо, саме ваші грошики пішли йому на шашличок, коньячок, кокс і герич. На наркотики, хто не зрозумів", – пише журналістка.

Читайте також: "Дядьку, пусти!": чоловік намагався затягти дівчинку за гаражі у Києві

Зазначається, що школярі вже почали використовувати лексику в’язнів.

Також, нещодавно у Нововолинську учень вимагав у іншого підлітка 500 чи 600 гривень "за образу друга". Однак в ситуацію вчасно втрутились батьки.

"Система проста, як китайський замок. Ти входиш у неї з батьківськими чи краденими грішми – тебе навзамін захищають від будь-якого кривдника. Тільки поклич – прибіжать старші. Поб’ють їх – прибіжать іще старші.

Система називається АУЄ: "Арестантский уклад един", "Арестантское уркаганское единство". Вона зародилась у містечках Забайкалля, стрімко поширилась Росією – і завітала до нас", – зауважує вона.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter