Росіяни ставлять тисячі дизлайків під україномовними кліпами, які вибиваються в рейтингу YouTube. Це є новою формою гібридної війни Кремля проти України. 

Читайте також: "Силікон з вилиці сповз": у мережі висміяли фото Путіна

Про це написав активіст, засновник руху "Переходь на українську" Олександр Іванов на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що популярний відеохостинг нещодавно запустив рейтинг музичних відео по країнах. І після цього, за словами Іванова, українці "з прикрістю дізналися, що у нас російськомовна низькопробна попса займає високі місця у рейтингах".

"Шкода, але я чогось іншого навряд чи очікував від українців. Але днями з'явилася новина, що україномовний сингл групи KAZKA "Плакала" вийшов на перше місце в рейтингу українського YouTube", – написав він.

Як відомо, пізнше активіст дізнався, що україномовним кліпам і пісням, які вийшли в 2018 році, "ймовірно автоматично накручують тисячі дизлайків". Також Іванов навів кілька прикладів. Серед тих, кому "накрутили дизлайки" виявилися кліп групи KAZKA "Дива" (15 тис. лайків і 17 тис. дизлайків), відео групи "Без Обмежень", "Листопад" (4,3 тис. лайків і 1 тис. дизлайків), кліп Злати Огневич "Dо мене" (16 тис. лайків і 5,4 тис. дизлайків) та інші. При цьому відразу після виходу кліпу "Без Обмежень" за лічені хвилини з'явилося 2 тис. дизлайків, але потім негативні оцінки частково були прибрані.

"Всі вищенаведені відео - сучасні. Схоже, всі активно піднімалися в рейтингу YouTube, відповідно, їх збивали дизлайками. Незважаючи на це, пісні "Плакала" все-таки якимось дивом вдалося пробитися. Щоб підтвердити гіпотезу атаки на пісні в рейтингу YouTube, я також переглянув співвідношення лайків і дизлайків близько сотні пісень українських виконавців, які трохи старші вищенаведених. У них так само при мільйонах переглядів співвідношення дизлайків до лайків кілька відсотків максимум. Тоді як у нових кліпів, які вибиваються в топ YouTube, 20-50% дизлайків", – зазначив Іванов.

Хто за цим стоїть? Варіантів, за словами Олександра, може бути кілька (при цьому вони не виключають один одного).

Читайте також: На АР Крим окупанти "вбивають" все живе

"1. Ольгіно за вказівкою з Кремля 2. Російські "ватники" 3. Українські "ватники". Але в цілому – це "рускій мір", – підсумував Іванов, давши кілька порад тим, хто хоче підтримувати українську музику і боротися з російською агресією на культурному фронті.

"Зазначу, що такі масовані атаки дизлайками (імовірно, ботами) на україномовні пісні, які нещодавно з'явилися і вибиваються високо в рейтингу YouTube в Україні, – це ще один дуже важливий аспект війни Росії проти України. Їм дуже пече українська мова і культура. Давайте зробимо так, щоб українського було більше!" – закликав активіст.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter