Замість того, щоб забезпечувати дотримання законів під час проведення досудового розслідування у справі Олександра Тиводара, волинські прокурори не забезпечують виконання ухвали про повернення майна та оскаржують її. При тому, що ухвала не підлягає оскарженню та набула чинності відразу після її прийняття.

Про це повідомляє захисник Олександра Тиводара Вадим Матвіїв, повідомляєІА Волинські новини.

Ще 11 грудня 2017 року слідчий суддя Горохівського районного суду Сергій Шмідт задовольнив скарги захисника та зобов’язав начальника слідчого відділу Управління СБ України у Волинській області чи будь яку іншу службову особу органу досудового розслідування негайно повернути Олександру Тиводару вилучене під час обшуків майно.

Після одержання повного тексту ухвали, 20 грудня Вадим Матвіїв звернувся до уповноважених осіб з клопотаннями про виконання ухвали і негайне повернення вилученого майна. А саме, до слідчого відділу Управління СБ України у Волинській області Олександра Хитрика та прокурора Волинської області Максима Киричука.

Читайте також: Адвокати у "справі Тиводара" говорять про шантаж, негласне стеження та прослуховування їхніх телефонів


За станом на 4 січня, всупереч вимогам ст. 220 КПК України, обидва клопотання залишені без будь-якого реагування. Хоча закон зобов’язує слідчого, прокурора розглянути клопотання сторони захисту в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав. У випадку відмови у задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання. Одначе, немає ні повідомлення про задоволення клопотання, ні постанови про відмову.

"За таких умов, у діяннях конкретних службових осіб Управління СБ України у Волинській області та Прокуратури Волинської області вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 282 КК України (невиконання судового рішення службовою особою)", – повідомляє захисник.

Більше того, на днях стало відомо, що прокурор відділу прокуратури Волинської області подавав апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді Горохівського районного суду Шмідта С. А. від 11.12.2017, яка не підлягає оскарженню та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Апеляційний суд Волинської області, ухвалою від 20.12.2017 відмовив у відкритті провадження за апеляційною скаргою прокурора на ухвалу слідчого судді, яка частково захищає права Олександра Тиводара.

"Чи є чесним, сумлінним і неупередженим виконанням прокурором обов’язків у випадку оскарження ним ухвали, яка згідно з законом не підлягає оскарженню? Чи є це неухильним додержанням Конституції та законів України? Очевидно, що ні! Певен, що багато хто на власному сумному досвіді стикався з подібним чи іншим прокурорсько-слідчим беззаконням.

У будь-якому випадку, захист буде протистояти подібним проявам правового нігілізму та рано чи пізно винні службові особи будуть притягнуті до юридичної відповідальності, а справи будуть доведені до логічного завершення, в тому числі в Європейському суді з прав людини. 

Чи будуть в подальшому Хитрик О. П., Киричук М. Ю. та інші службові особи, які причетні до грубих систематичних порушень прав Тиводара О. О., відповідати у випадку стягнення ЄСПЛ з держави компенсацій за допущені подібними "правоохоронцями" порушення прав, гарантованих Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод? Це риторичне питання, але час покаже", – резюмує захисник.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook