Через масові порушення під час досудового слідства у справі Олександра Тиводара, невиконання ухвал суду, ігнорування скарг захисників на численні зловживання, суд усунув від розслідування слідчу групу, яка розслідували цю справу, на чолі з очільником слідчого відділу УСБУ у Волинській області Олександром Хитриком. Про це повідомляє ІА Волинські новини.

Читайте також: Відкрили провадження на начальника слідчого відділу УСБУ у "справі Тиводара"

Феміда, зрештою, звернула увагу на свавілля, зловживання та фальсифікації слідчих УСБУ, про що більше ніж півроку заявляли захисники по справі. Рішенням відсторонити слідчих (серед яких - СарапінЛяшукСавік і інші слідчі та їх керівник Хитрик) суд фактично визнав, що слідство відбувалось з численними порушеннями та зловживаннями.

Під час першого слухання Ківерцівського районного суду розглянули клопотання адвоката Олександра Лавренчука про відвід Олександра Хитрика та слідчих УСБУ. Як підстави для відводу слідчих він вказав, що слідчі перешкоджають досудовому розслідуванню, у якому його клієнт Роман Демидюк визнаний потерпілим (це провадження перебуває у військовій прокуратурі).

Зокрема Олександр Хитрик безпідставно відмовляється давати покази у якості свідка щодо слідчого Ляшука. Відомості внесені в ЄРДР на підставі ухвали слідчого судді за завідомо неправдиві покази. Слідчий Сарапін особисто затримував підзахисного в присутності Олександра Хитрика і пояснював Роману Демидюку, що той, ніби-то, не є затриманим і що на стадії складання протоколу огляду не передбачена участь захисника.

Пізніше, 8 серпня 2017 року, провели обшуки також із порушенням права на захист. Після цього невстановлені особи доправили Романа Демидюка в приміщення УСБУ у Волинській області, де він перебував у кабінеті слідчого Ляшука. Коли Ляшук виходив з кабінету, працівники УСБУ били затриманого, вимагаючи показів.

Слідча Савік, зі слів адвоката, зволікала з поверненням тимчасово вилученого майна підзахисному, виконуючи вказівки Хитрика.

Тричі подавали клопотання про ознайомлення з матеріалами справи, наразі дві скарги адвоката перебувають в провадженні суддів Горохівського районного суду. Крім того, не розглянуте клопотання про повернення майна.

Олександр Лавренчук назвав провокацією те, що УСБУ у Волинській області сьогодні оприлюднило у ЗМІ інформацію про відкриття матеріалів справи, однак жодного значення для вирішення заяв про відвід такі документи не мають. Внесення відомостей в ЄРДР не може обмежувати права захисника щодо відводу. Наразі обвинувальний акт його підзахисному не пред’явили, відповідно, він не може бути обмежений в заявленні відводу.

Прокурор Олег Ковальчук, своєю чергою, не зміг відповісти, коли адвокату та підзахисному повідомили про внесення відомостей в ЄРДР про закінчення досудового розслідування.

Читайте також: Тиск на слідчого суддю у справі Тиводара. ВІДЕО

Відтак, суд в особі судді Вікторії Корецької ухвалив клопотання задовольнити частково та відвести начальника слідчого відділу УСБУ у Волинській області Олександра Хитрика та слідчих А. Сарапіна, І. Ляшука та Я. Савік в проведенні розслідування кримінального провадження відносно Романа Демидюка. Ухвала оскарженню не підлягає.

Під час наступного судового засідання щодо Олександра Тиводара його захисник Вадим Матвіїв додав до переліку слідчих, яким його підзахисний заявляє відвід, слідчого першого відділення слідчого відділу УСБУ у Закарпатській області Сергія Головчака.

Адвокат повідомив, що Олександр Хитрик та підпорядкована йому група слідчих є упередженими щодо підзахисного, систематично порушують його права, а досудове розслідування здійснюють не об’єктивно. Зокрема, Олександр Хитрик тривалий час протиправно особисто не виконує судових рішень, або ж надає незаконні вказівки своїм підлеглим не виконувати низку судових рішень.

Також Вадим Матвіїв нагадав, що керівник УСБУ у Волинській області Юрій Фелонюк проводив брифінг, під час якого включав аудіо записи з субтитрами перед представниками ЗМІ, стверджуючи, що Олександр Тиводар вчинив низку тяжких злочинів. Однак стороні захисту ці аудіо записи не надали, що свідчить про подвійні стандарти.

Оприлюднивши матеріали кримінального провадження, начальник слідчого відділу розголосив відомості, які є державною таємницею, відомості про ведення негласних слідчих дій. Розслідування, зі слів адвоката, відбувається мляво, повільно та неефективно.

Також адвокат вказав на виявлення факту несанкціонованого відкриття конфіскованого автомобіля підзахисного, який був опломбований: хтось зі слідчих УСБУ, очевидно, підкидав докази в салон або демонтував встановлені раніше технічні засоби.

Відтак, враховуючи численні докази та факти протиправної діяльності та бездіяльності, суд ухвалив відвести від кримінального розслідування справи Олександра Тиводара шістьох слідчих УСБУ на чолі з Олександром Хитриком.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter