Сьогодні, 24 грудня, у Луцьку під час ремонтних робіт понищили пам'ятку архітектури на вулиці Сенаторки Левчанівської. Про це повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради Олександр Котис у Facebook.

Читайте також: Як навчатимуться учні луцьких шкіл під час січневого локдауну (відео)

Як зазначає Олександр Котис, на місці працює слідчо-оперативна група, усе зафіксовано та пишуть припис, і вимагатимуть повернути все, як було, у тижневий термін.

"Зранку працівники відділ охорони культурної спадщини виявили, що розбирають несучу стіну пам'ятки на Сенаторки Левчанівської, 5. На вимогу показати дозвіл на переробку пам'ятки працівники не відреагували. Тому викликали поліцію, (потрібно подякувати, що приїхали за 3 хвилини) та муніципальну варту. Тим часом з'явився уже відомий в Луцьку Тихон Павлюк, як нібито представник власника і його адвокат, який не зміг довести поліцейським, що він має право представляти власника і кого саме.

Поки ми з поліцією зупиняли хлопців з ломами, адвокат казав їм не слухати нас і продовжувати роботи. Вони то зупинялися, то продовжували. Врешті хтось із них засунув лом і остаточно вибив білявіконну підпорку несучої стіни головного фасаду.

Добралися до єдиного на сьогодні збереженого в Луцьку зразка різьбленого елемента, який має високу культурно-історичну цінність як приклад декоративного мистецтва доби індустріалізації", – пише Олександр Котис.

Читайте також: У Луцьку створять музей історії та культури міста

На даний факт відреагував Луцький міський голова Ігор Поліщук, який зазначив, що це уже не перший випадок такого порушення.

"Сьогодні один з горе-будівельників, який раніше вже "прославився" своїми справами у нашому місті розпочав будівельні роботи у приміщенні на вулиці Сенаторки Левчанівської без будь-яких дозвільних документів та пошкодив частину стіни цього приміщення, що є пам'яткою архітектури.

Звернувся з даного приводу в поліцію з вимогою порушити кримінальне провадження, взяти цю справу на особливий контроль та довести до суду. Адже це вже не перший випадок, коли такі діячі, користуючись прогалинами в законодавстві та тимчасовою відсутністю повноважень в відділів ДАБК, здійснюють самовільне будівництво та псують архітектуру нашого міста", – зазначив Ігор Поліщук.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook