Законопроект, що покликаний вирішити нагальне питання приєднання сіл та селищ до міст обласного значення, готові ухвалити парламентарі.

Читайте також: "Луцьк зробив величезний крок вперед". Ігор Поліщук – про топ-3 своїх досягнень, найбільший скандал в історії міськради і що потрібно, аби Луцьк став…

Як ставляться до законопроекту нардепи-волиняни та представники органів місцевого самоврядування та яку користь для міст обласного значення Волині принесе ухвалення законопроекту, з’ясовувало інтернет-видання "Волинь Online".

Зауважимо, що децентралізація – це основа нової регіональної політики в Україні, створення нового середовища для подальшого розвитку регіонів. Водночас, це одна з обов’язкових передумов для подальшого вступу у ЄС, разом з наближенням українського законодавства до європейських норм та взаємним доступом  до ринку.

Наразі ОТГ покривають 45 % території Волині, а міжнародні партнери визнають успіхи України у сфері  створення ОТГ у 2017 році. Минулий рік став рекордним за кількістю створених об’єднаних територіальних громад (загалом 299 у різних регіонах України). Волинь є лідером за кількістю створення громад, що покривають максимальну кількість території. У 2018 році пріоритетом уряду є перехід від кількості ОТГ до створення економічно спроможних громад. Ще одним пріоритетом є  фінансова автономія органів місцевого самоврядування.

Попри позитивні тенденції, досі невирішеним в області лишається питання об’єднання міст обласного значення (Луцька, Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського) з прилеглими селами. Серед причин називають те, що сільські голови бояться втратити свої посади та вплив, також міська влада не завжди зацікавлена у проведенні дострокових виборів. Вирішити цю актуальну проблему може Законопроект № 6466.

Читайте також:Волинська депутатка дбає не про інтереси міста, а про кишеню кількох людей

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядувння підтримав  Законопроект № 6466 щодо приєднання територіальних громад до міста обласного значення. Навколо законопроекту виникла дискусія з питання набуття чинності законом. Наразі планується, що закон набуде чинності  1 травня.

Цей законопроект має розблокувати процес формування спроможних територіальних громад навколо міст обласного значення. Він прирівнює територіальні громади міст обласного значення до спроможних об’єднаних територіальних громад та запроваджує механізм добровільного приєднання громад до цих міст.

Як розповіла у коментарі радник із питань децентралізації Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування ( який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України) Оксана Урбан,  законопроект № 6466 щодо приєднання територіальних громад до міста обласного значення, у разі його ухвалення значно спрощує процедуру приєднання сільських і селищних територій до міст обласного значення. Адже, у такому випадку міста обласного значення визнаються однозначно спроможними і процедура об’єднання заміниться процедурою приєднання і виборів можна буде уникнути.

Читайте також: У квітні на Волині пройдуть вибори до ОТГ

Наприклад, прийняття такого закону допоможе розрубати "Гордіїв вузол" у сфері децентралізації для Луцька і довколишніх сіл. Значні переваги може отримати Прилуцьке – наприклад, у вигляді міської інфраструктури.

Ми поцікавилися позицією нардепів, обраних на Волині, щодо цього законопроекту. Народний депутат України Ігор Гузь запевнив, що голосуватиме за законопроект,  тому що в його виборчому окрузі та зокрема у Нововолинську склалася ситуація, коли є  сільради, які хочуть приєднатися до міста, але у зв’язку з відсутністю закону не мають такої можливості.

"Окрім того, відслідковую ситуацію в Луцьку і думаю, що він може цим скористатися. Але це питання було уже в порядку денному, на жаль політичні обставини завадили", – зауважив Ігор Гузь.

Нардеп, обраний у мажоритарному окрузі у Луцьку, Ігор Лапін вважає, що ідея дуже хороша, тому що міста не йдуть на об’єднання з селами, бо не хочуть заходити у виборчий процес. Це, мовляв, логічно, тому що село маленьке, а місто – велике, тому доводилося б проводити вибори заради тисячі населення, яка проживає на території села. Він також повідомив, що підтримає законопроект.

На думку нардепа, міста обласного значення повинні розвиватися. Наприклад, поблизу міста Ковеля є село Дубове, а місто не може розширюватися. Ігор Лапін вважає, що, можливо, варто закласти певний коефіцієнт. Наприклад, якщо громада з населенням 50 тисяч хоче приєднатися до міста з населенням понад 100 тисяч, варто проводити вибори, а коли приєднується, наприклад, село Жидичин до міста Луцька, не варто, тому що величина населених пунктів не зовсім пропорційна.

Читайте також: У Луцьку вчилися проводити вибори на місцях

"Найближчі села користуються всіма благами міста – діти ходять в школу, в дитсадок, всі їдуть в лікарню, хочуть мати міську маршрутку, тому логічно приєднувати. От, наприклад, село  Липини давно вже могло б бути містом. Але поки в них є земля дорога, то вони не йдуть до міста", –  розповідає нардеп.

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук повідомив, що міська влада вітає цей законопроект, тому що основною перепоною, яка є на шляху приєднання сіл до міст є боязнь втратити свої посади в окремих сільських голів. І якщо це буде відбуватися без перевиборів, то ця проблема просто зніметься і села будуть ефективніше йти на співпрацю, на об’єднання.

Міський голова Ковеля Олег Кіндер говорить, що основне питання міст обласного підпорядкування, обласних центрів – це територія, тобто дефіцит землі, тому що це достатньо розвинуті промислові міста, де практично їм немає куди розвиватися. Їм необхідні просто додаткові території.

"Питання для Ковеля не стоїть в частині об’єднання з якимось громадами, тому що територія міста Ковеля трішки більша за територію міста Луцька, а населення в три рази менше. І питання сьогодні для Ковеля – це ефективно використати ті землі, які сьогодні в нас є. Це болота, наприклад. Ми обживаємо земельні ділянки, проводимо осушення, робимо водовідведення, будуємо дороги, проводимо інженерні мережі тощо. В загальному ж, це потрібно робити, бо невеликим селищам, селам дуже тяжко виживати. Міста обласного підпорядкування мають можливість своїми фінансами десь допомогти своїм громадам", –  зазначив Олег Кіндер.

Відмовилася прокоментувати своє ставлення до законопроекту голова Гіркополонківської сільської ради Ніна Симонович.

Сільський голова Прилуцького, що у Ківерцівському районі Валентин Арчибасовзауважив, що обговорення триває вже давно.

"У нас в договорах написано, що ми об’єднуємося тільки з Луцьком, іншої перспективи у нас немає. Треба, аби зібрали усі голови сільських рад, які навколо Луцька і разом вирішили це питання. І якщо закон приймуть значить будемо виконувати рішення законодавства. Перш за все, той хто приймає і голосує у Верховній Раді, вони нехай спустяться на грішну землю, прийдуть в село і подивляться, як ми тут живемо. Перш за все, люди бояться за свої паї, бо якщо брати законодавство Німеччини, то в них купують землю за ринковою ціною, а в нас можуть в того самого колгоспника колишнього забрати. І скажуть, от такий сільський голова зробив те то, не порадившись з людьми", – розповів сільський голова Прилуцького.

За його словами, він прагне, аби Прилуцька сільрада була не гіршою, ніж, наприклад Жидичинська  ОТГ та вважає, що потрібно дивитися, як працюють наші сусіди – поляки.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter