Активізація Юлії Вусенко в плані введення в оману лучан щодо справи поновлення її на посаді секретаря Луцької міської ради пов’язана з намаганнями депутатки відвернути увагу від тих кримінальних справ, які на сьогодні порушили проти неї.

Читайте також: На Вусенко відкрили кримінальну справу через зловживання владою

Як наголосив Інформаційному агентству Волинські Новини виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, йдеться про відверту маніпуляцію. "Коли Вусенко говорить, що вона виграла чергову справу, відповідно до якої це є підтвердженням правильності її дій і неправильності наших щодо її звільнення з посади, то це зовсім не відповідає дійсності", – сказав Григорій Пустовіт.

Він розповів, що Львівський апеляційний адміністративний суд 17 січня 2018 року розглядав скаргу Луцької міської ради на постанову Луцького міськрайонного суду від 9 листопада 2017 року. Йдеться про те, що виконавчий документ, виданий Луцьким міськрайонним судом на виконання постанови в справі про поновлення Вусенко, не містив усіх обов’язкових реквізитів, зокрема дати пред’явлення його до виконання. Окрім того, неправильно було вказано й ідентифікаційний код Луцької міської ради.

"Це помилки, при яких виконавець, з’ясувавши їх наявність у виконавчому документі, зобов’язаний повернути документ стягувачу для того, щоби, відповідно до Закону України "Про виконавче провадження», ці недоліки були усунені в судовому порядку", – пояснила, своєю чергою, директорка юридичного департаменту Луцької міської ради Наталія Юрченко.

"Це технічне питання, яке не має жодного відношення до справи Вусенко. Це всього лише неправильно оформлений документ. Тож наші представники навіть не їздили у Львів на засідання. Суд автоматично мав би прийняти рішення щодо виправлення цих помилок, але не зробив цього. У цьому випадку мене дивує те, що розгляд судом цього технічного питання Вусенко провернула як чергову свою перемогу, але тут немає жодних перемог", – акцентував Григорій Пустовіт.

Він зазначив, що на сьогоднішній день до суду касаційної інстанції Луцька міська рада подала дві касації – на постанову Луцького міськрайонного суду від 2 червня 2017 року та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 4 липня 2017 року щодо поновлення Юлії Вусенко на посаді секретаря, а також на ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 26 вересня 2017 року щодо роз’яснення рішення.

Окрім того, Луцька міськрада оскаржує постанову виконавчої служби на накладення штрафу на секретаря ради. "Але, знову ж таки, це не стосується поновлення Вусенко. Григорій Пустовіт не повинен сплачувати штраф, оскільки він не є боржником у виконавчому провадженні; боржником, як і відповідачем, є Луцька міська рада, а не секретар. Це вже підміна понять", – наголосила Наталія Юрченко і додала, що юридичним нонсенсом є й те, що виконання рішення суду поклали на виконувача повноважень Луцького міського голови, який навіть не був учасником судового процесу.

Григорій Пустовіт також звернув увагу на маніпуляції Юлії Вусенко щодо ухвали з питань роз’яснення судового рішення. Так, в ухвалі вказано, що "відповідно до п. 4 ч. 4 ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" сільський, селищний, міський голова вносить на розгляд ради пропозицію щодо кандидатури на посаду секретаря ради" та що п. 20 ч. 4 ст. 42 того ж закону "передбачено, що сільський, селищний, міський голова видає розпорядження у межах своїх повноважень".

"Я не маю права вийти за межі своїх повноважень. А Вусенко говорить, що я своїм розпорядженням повинен поновити її на посаді. Але не має права міський голова своїм розпорядженням призначити, поновити чи зняти з посади секретаря міськради. Окрім того, суд підказав, як це має відбуватися; і я мав скликати сесію та внести пропозицію про поновлення Вусенко на посаді секретаря ради, що й було зроблено. Ми виконали ухвалу суду, але Вусенко це не влаштовує, і вона починає перекручувати факти й говорити, що я зобов’язаний поновити її шляхом порушення закону", – сказав Григорій Пустовіт.

Він пригадав, що в той же день, коли Луцькрада отримала ухвалу суду, на сесії депутати поновили Вусенко, а наступним рішенням звільнили. Тож рішення суду було виконане. І знову Юлія Вусенко звернулася до суду, аби оскаржити рішення міської ради. "Але чи можу я відмінити рішення ради? Ні, бо рішення, прийняте радою, є обов’язковим до виконання секретарем ради", – зауважив Григорій Пустовіт.

На його переконання, за "істерикою Вусенко стоять порушені проти неї кримінальні справи щодо корупції та перевищення своїх службових повноважень". Ідеться про те, що протягом 14 днів від дня смерті Миколи Романюка Юлія Вусенко не скликала сесію, натомість направила лист до Верховної Ради щодо проведення позачергових виборів мера, хоча на той час виконувачем обов’язків міського голови був його перший заступник.

"Так, ці вибори потрібні, але необхідно все зробити згідно з законом. Вусенко мала би пояснити, чому не скликала сесію протягом 14 днів, як цього вимагає закон, чому не отримала повноваження і чому, не маючи цих повноважень, скерувала лист. Ми б надали їй повноваження, але у зв’язку зі своїми маніпуляціями вона втратила довіру депутатів", – зазначив Григорій Пустовіт.

За його словами, Юлія Вусенко, розуміючи, що їй доведеться відповідати за допущені нею правопорушення, починає тиснути на інших: «Вона розуміє, що її зараз притягнуть до відповідальності й посада секретаря стане їй не доступною».

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter