Кілька відомих луцьких діячів побували у російському місті Брянськ на "Форум переможців", де представляли Україну. У складі луцької делегації на святкування до країни-агресора завітали голова організації "Російський культурний центр" Ольга Саган, голова організації "Авіалюбителів" Ілля Сметанін, екс-прес-секретар громадського формування "Варта порядку", голова Громадської ради при Волинській ОДА Олександр Волянюк, член виконавчого комітету Луцька, голова правління ОСББ на вул. Карпенка-Карого, 9 Валерій Корпач, а також голова Волинської обласної організації ветеранів України Олександр Булавін.

Читайте також: Через заборонену символіку понад 20 осіб затримали на День Перемоги в Україні

Зокрема волинян чомусь найбільше вразила позиція голови Громадської ради при голові Волинської ОДА Олександра Волянюка. Ситуацію, яка склалася прокоментував заслужений журналіст України, заступник очільника Громради Володимир Данилюк.

"Як заступник Голови Громадської ради засуджую його участь в організованій Кремлем провокації. На засіданні Громради ця тема взагалі не обговорювалася, а поїздка Волянюка в РФ – його приватна ініціатива. Думаю, відповідні органи дадуть цьому факту належну оцінку. І хоча термін повноважень нинішньої громади вже завершується, Волянюку треба негайно звільнятися з посади за дискредитацію дорадчо-консультативного органу", – сказав Данилюк.

Читайте також: З маком на грудях та сльозами на очах: як пройшов День Перемоги у Луцьку

Відтак поїхати в Росію на "совковий" захід – це ініціатива суто Олександра Волянюка. Громадська рада не уповноважувала його на це і не має жодного стосунку до незрозумілої витівки свого очільника.

Великі питання викликають і антиукраїнські заяви "діячки" Ольги Саган. Під час візиту до Росії вона дала інтерв'ю місцевому радіо, в якому відзначилась такими словами:

"Дуже страшно, коли ветерани сьогодні не можуть надіти георгіївську стрічку, тому що це загрожує терміном у в'язниці. Це дуже страшно, коли ти не можеш святкувати 9 травня і співати російські військові пісні".

"Прибрали справжніх героїв, замінили їх уявними бандерами".

"Дуже сильно вдарили по триєдності наших народів".

"У нас, на жаль, робиться Україна для українців. У нас скоро, напевно, будуть у школах вимірювати черепа, щоб зрозуміти, хто ти за національністю".

СБУ не має права закривати очі на такі заяви і зобов'язана притягнути Саган до відповідальності за антидержавницьку позицію.

Відзначимо, що членом Громадської ради є ще один діяч, який неодноразово виявляв свою антиукраїнську позицію, – Назар Романюк. Раніше він був активним членом ГО "Український вибір", яку очолює кум президента РФ Володимира Путіна – Віктор Медведчук. 

Назар Романюк (ліворуч), Олександр Волянюк (праворуч)

Як один з координаторів "Українського вибору" у Луцьку, свого часу Назар Романюк збирав підписи за об’єднання з РФ у спільний союз та всіляко агітував за це волинян напередодні Євромайдану.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter