До 2020 року Кабмін хоче зобов'язати встановити платіжні термінали всіх суб'єктів господарювання. У тому числі платників єдиного податку, - пише Бізнес.

"Підприємці часто не встановлюють термінали, щоб приховати власні прибутки і не сплачувати податки до казни. Як правило, терміналів не встановлюють продавці контрабанди. Їм не потрібні проблеми", - розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

За його словами, часто банки пропонують підприємцям платіжні термінали безкоштовно. Лише за умови відкриття рахунку. Дехто надає бонусні програми як підприємству, так і покупцям.

Читайте також: Бережіть готівку, готуйтеся до гіршого: експерт попередив про “вбивчу” кризу

"На сьогодні в Україні всі торговельні організації, якщо це не приватні підприємства, мають постійні термінали. Приватні підприємства, які торгують алкоголем, також зобов'язані встановити їх. Якщо термінал не працює, клієнти можуть поскаржитися. За це підприємство заплатить штраф 17 тисяч гривень. Якщо податкова зафіксує відсутність терміналу, штраф складатиме 170 тисяч", - каже Охріменко.

За його словами, мобільний зв'язок 3G дозволяє встановити термінали не лише у великих містах України, а й у маленьких містечках і селах.

"Уряд хоче зруйнувати в класичному розумінні монополію касових апаратів. Наприклад, шляхом завантаження спеціального програмного забезпечення на телефон. Тоді сформувати чек і видати його клієнту можна буде через мобільний пристрій", - заявив фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Він наголосив, що забезпечити підприємців терміналами реально. Щоправда в сегменті малого бізнесу, нововведення сприймуть досить негативно. Невигідні термінали для фіктивних підприємств чи підприємців, які мають набагато вищі доходи і не попадають у групу спрощеного оподаткування.

"Доречно було б зобов'язати встановлювати термінали, коли запроваджували спрощену систему оподаткування для малого бізнесу. Тоді логічно було вимагати повної прозорості і звітності від підприємців", - підсумував Кущ.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter