В четвер, 19 грудня, в результаті 7-годинних переговорів у Німеччині Україна та Росія досягли принципової згоди про новий контракт щодо транзиту російського газу територією України.

Читайте також: Ціни на газ різко зростуть: "Нафтогаз" назвав причину

Про це повідомив представник Єврокомісії на переговорах Марош Шефчович під час брифінгу за підсумками домовленостей, пише "Народна правда".

Деталі угоди наразі не розголошують, однак відомо, що сторони мають погодити дану домовленість з урядами  у столицях Києві та Москві.

За підсумками переговорів не прозвучало жодних умов нового договору про транзит: ані терміну контракту, ані обсягів транзиту, ані тарифу на транзит газу. Це ключові умови домовленостей, від яких, зокрема, залежить рівень доходів України, а також стабільність у постачанні російського газу до Європи протягом наступних років.

Під час брифінгу міністри енергетики України та Росії, а також представник Єврокомісії Марош Шефчович відмовилися відповідати на запитання журналістів.

Читайте також: "Ціни на газ з 2020 року": у "Нафтогазі" зробили заяву

"Ми досягли принципової угоди. Досягнуті нами домовленості обговорять завтра (20 грудня – ред.) у столицях", – заявив Шефчович.

Німецька сторона на переговорах була присутня вперше. Німеччина також наполягала на укладанні довгострокової угоди на транзит з Україною, адже її критикують за сприяння у будівництві трубопроводу в обхід України "Північного потоку-2", санкції проти якого напередодні ухвалив Сенат США.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook