У найближчі кілька років уряд України планує домовитися з Євросоюзом про п'ять «безвізів» у різних сферах. Мова йде про промисловий, авіаційний, цифровий, енергетичний та митний безвізи.

Читайте також: Авіакомпанії планують ввести ще одну обов'язкову процедуру для всіх пасажирів

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на своїй сторінці у Facebook. Він наголосив: одним із головних наших пріоритетів України в останній рік стала підготовка до оновлення торговельної частини Угоди про Асоціацію.

«Євроінтеграційні прагнення України – це не тільки питання приєднання до ЄС. Це також зміни та реформи, які потрібні нашій державі для успіху», – написав урядовець.

«Промисловий безвіз» (угода АСАА), як розповів Шмигаль, це визначення нашої системи технічного регулювання та оцінки відповідності на рівні з європейською. Це дозволяє виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не їхати в ЄС у пошуках офіційного представника.

«Укладання Угоди стане сигналом усьому світу, що в Україні якісне промислове виробництво, якому можна довіряти. Підписання цього безвізу може відбутися в найближчий рік», – сказано у повідомленні.

«Авіаційний безвіз» (угода про Спільний авіаційний простір) означатиме, що українські авіаперевізники отримають розширений доступ на ринок ЄС і натомість європейські компанії зайдуть в Україну. Конкуренція, як сказал Шмигаль, сприятиме зниженню цін на авіаквитки. Угода також може бути підписана вже цьогоріч.

«Митний безвіз» – приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту та відповідно повноцінний запуск системи NCTS.

«За цими термінами стоїть вкрай важлива та фундаментальна реформа: обмін митними даними між Україною та країнами Європи. А це означає зменшення простору для шахрайства щодо митної вартості, а також спрощення роботи митниці для білого бізнесу», – сказав Шмигаль.

Читайте також: Україна уклала договір про «безвіз» з ще однією країною

«Енергетичний безвіз» – це відокремлення від енергосистеми з Білоруссю та Росією та приєднання до європейської енергомережі ENTSO-E. Ринок електроенергії стане більш конкурентним та прозорим.

Таке приєднання відбудеться вже в 2023 році, наголосив політик.

«Цифровий безвіз», або приєднання до цифрового ринку ЄС, експерти оцінюють в декілька мільярдів доларів для економіки України.

«Електронна комерція, телекомунікації, цифрові послуги. Все це частина Цифрового ринку ЄС і ми активно готуємося, аби стати його частиною. У 2020 році Мінцифри була розроблена Дорожня карта інтеграції до такого ринку», – додав посадовець.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook