У жодному іншому регіоні світу ситуація зі свободою слова протягом 2017 року не погіршилась настільки, як це відбулось у Європі. Журналістика в наш час зазнає утисків через державну цензуру, організовану злочинність та комерційний тиск. У щорічному індексі свободи ЗМІ у світі станом на 2018 рік міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів" Україна  посіла 101 місце серед 180 країн світу.

Читайте також: Подробиці розвитку справи побиття волинських журналістів на Тернопільщині (Відео)

Порівняно із минулорічним рейтингом, Україна піднялась на одну позицію, набравши 31,16 бала. Минулого року стан свободи слова в країні був оцінений у 33,19 бала.

Кожна країна у рейтингу отримує підсумковий бал за шкалою від 0 до 100, і чим вищим він є, тим гіршою, на думку організації, є ситуація зі свободою слова у світі. Показники організація розраховує на основі низки параметрів, зокрема різноманітності медіа та їхньої незалежності, умов роботи журналістів та самоцензури, правового захисту та інституційної прозорості.

Однак, незважаючи на те, що в Україні було зафіксовано менше фізичних нападів, все вказує на те, що країна застрягла на дуже сумному місці, адже якщо згадати обіцянки революції 2014 року, панування олігархів над основними ЗМІ, безкарність нападів на журналістів і "Інформаційна війна" з Росією залишаються ключовими викликами для свободи слова в Україні.

Найнебезпечнішою країною світу для роботи журналістів була визнана охоплена війною Сирія, де торік 13 журналістів були вбиті через свою професійну діяльність.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter