У січні-вересні 2018 року в Україну було ввезено агропродукції майже на 3,9 мільярда доларів США. Це на 690 мільйонів або на 20,8% більше, ніж за 9 місяців минулого року.

Читайте також: Які продукти подорожчають до кінця року

Такі дані Державної служби статистики, поінформував заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки“, член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Товарна структура імпорту продовольчої продукції в Україну вже кілька років поспіль залишається незмінною. При цьому вартість закупівель усіх ключових імпортованих товарів, за винятком тютюну, зростає, зауважив експерт.

Серед лідерів за обсягами закупівель – фрукти, в основному, цитрусові і банани. Їх імпорт за 9 місяців 2018 року склав 319 мільйонів доларів.

Значна частка закупівель зарубіжних продуктів харчування припадає на рибу, ракоподібних та молюсків. В імпорті продукції цієї групи продуктів, який за 9 місяців поточного року склав 371 мільйонів доларів, переважає морожена риба. Її закупили на 239 мільйонів.

Насіння соняшнику для сівби за січень-вересень 2018 року імпортували на 214 мільйонів доларів, а насіння кукурудзи – на 114 мільйонів.

Обсяги поставок в Україну кави та чаю за цей період становили 147 мільйонів доларів, а шоколаду, какао-бобів і виробів з нього – 207.

Олії було імпортовано на 167 мільйонів, а поставки етилового спирту склали 153 мільйони доларів.

Разом ці продукти складають понад 51% вартості вітчизняного імпорту сільгосппродукції, підсумував Микола Пугачов.

В кого купуємо

Основними постачальниками агропродовольчої продукції в Україну виступають держави Європейського Союзу. Обсяги імпортних поставок з цього регіону склали 1 мільярд 940 мільйонів доларів, тобто половину закупівель.

У країнах Азії наша держава закупила харчів на 737 мільйонів (19%), а у країнах Латинської Америки – на суму 294 мільйони (7,6%).

Традиційно, серед найбільших постачальників в Україну виділяються Польща (402 мільйонів доларів), Німеччина (366 мільйонів), Франція (185 мільйонів), Італія (184 мільйони), США (175 мільйонів та Нідерланди (160 мільйонів).

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter