ЄС може призупинити надання Україні безвізового режиму через те, що НАЗК оголосило тендер на аудит системи е-декларування, завданням якого є знищити систему і позбутись декларацій. Про це заявила експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська.

Читайте також: НАЗК фальсифікує результати перевірок електронних декларацій

Експерт переконана, що саме це остання і ключова складова антикорупційної реформи.

«Буде провалено те, чим ми звітували перед ЄС за безвізовий режим. І це буде достатньо великий і достатньо скандальний крок, щоб дати ЄС можливість говорити про санкції щодо України, про можливу погрозу призупинення безвізового режиму», – пояснила експерт.

Раніше відкриті кримінальні справи, за висновками перевірки електронних декларацій можуть закрити. Там кажуть: умови тендеру аудиту системи е-декларування, які оголосило НАЗК 27 листопада, прописані таким чином, що участь у ньому зможуть взяти лише фірми, наближені до СБУ та Держспецзв'язку.

«Встановлено дуже чіткі вимоги в самій допороговій закупівлі. Це не участь іноземного капіталу, це не участь іноземців – засновників юридичної особи. І більш того, доступ до державної таємниці та умови для роботи з інформацією службового користування", – зазначив юридичний радник Transparency International Україна Максим Костецький.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook