Шахраї вигадали схему, як виманити гроші не тільки у покупців, але і продавців товарів на спеціалізованих сайтах.

Читайте також: Подарунок до свята: шахраї видурили у волинян значну суму грошей

"Зателефонувала людина, сказала, що хоче купити товар. Прислала кур'єра. Я дочекалася повідомлення, що гроші перерахували на картку і віддала товар. Через годину заходжу в ПриватБанк, а грошей немає. Виявилося, що повідомлення надіслали зі звичайного телефону, а на банківський рахунок гроші не надходили", – пояснює постраждала Марина, пише Обозреватель.

За її словами, пізніше шахраї запропонували викупити товар за 1,5 тис. грн. Але вона відмовилася.

Читайте також: Зникають з грошима: в Україні викрили ще одну схему "розмитнення" авто

"Продавала весільну сукню. Подзвонив покупець і попросив відправити сукню у Хмельницький. Сказав, що гроші перерахує на картку, але потрібно підійти до терміналу. Він запитав номер картки, на який мав перерахувати гроші. Далі сказав ввести у терміналі номер його картки та суму коштів, яка нібито буде зарахована на мою карту. В результаті я відправила шахраєві свої ж гроші і пішла додому чекати переказ", – розповідає жителька Дніпра Аня.

Фахівці радять, не розповідати стороннім особисту інформацію, крім номера картки. Перед тим, як віддавати товар, обов'язково перевіряти чи пройшла оплата. Наприклад, зателефонувати у банк чи перевірити рахунок через інтернет. Перед тим, як оплачувати товар, потрібно переконатися, що ви дійсно отримаєте свою покупку.

За словами юриста Олександра Плахотника, за шахрайство українцям загрожує до 5 років в'язниці. Якщо схему провернули групою осіб – до 12 років.

"Коли з'явилися термінали, почали просити передоплату. Мовляв, внесіть в термінал певну суму для поповнення телефону, але не натискайте оплатити, поки я не підійду і не дам вам гроші. А потім виявляється, що після введення номера та внесення суми гроші повернути вже ніяк не можна", – розповідає він.

Знайти шахраїв майже неможливо. Гроші перераховують на кілька рахунків. У результаті знімають невеликими сумами чи, наприклад, переводять у криптовалюту. Торік з рахунків українців вкрали 670 млн грн.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook