Відпочинок, навчання дітей чи лікування українських можновладців може стати предметом розслідування у Великобританії.

Читайте також: Скільки грошей витрачають політичні партії України на рекламу в медіа

31 січня там набув чинності закон "Ордери на статки нез’ясованого походження", який вимагає пояснити походження коштів – інакше заберуть, повідомляє DW.

Закон спрощує процедуру притягнення до відповідальності нинішніх і колишніх чиновників, зокрема і з України, за придбання, передусім, елітної нерухомості за "брудні" гроші на території Туманного Альбіону.

Британські правоохоронці відтепер можуть почати розслідування у разі підозри, що якісь активи вартістю від 50 тисяч фунтів стерлінгів придбані "політично значимими особами" (PEP – politically exposed person) на кошти з незрозумілих джерел. Зокрема, через підставних осіб, на гроші з офшорних компаній чи за готівку невідомого походження.

"Політично значимими особами" вважаються політики, у тому числі депутати різних рівнів, колишні та чинні держслужбовці, а також високопосадовці державних підприємств.

Дія закону також поширюється і на пов'язаних з цими "політично значимими особами" людей, зокрема на родичів та помічників.

Фактично це презумпція винуватості і саме власник нерухомості, банківських рахунків чи іншого майна, яке викликає підозри в органів контролю Великобританії, зобов'язаний довести законність походження коштів.

Якщо не вдасться пояснити, що статки зароблено чесним шляхом, це майно може бути конфісковано.

"Далі ці активи можуть потрапити як у бюджет британської корони, так і до іншої країни, якщо вона доведе, що кошти на це майно були здобуті незаконним шляхом, тобто покаже судове рішення щодо певної особи та її участі у корупційних схемах", – пояснив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

Читайте також: Луценко відпочив на Сейшелах, орендувавши 3 вілли, – ЗМІ

Його колеги з Transparency International UK були серед ініціаторів ухвалення цього закону.

У розпорядженні цієї організації є інформація про підозрілі угоди щодо купівлі лондонської нерухомості на суму понад 4 мільярди фунтів стерлінгів. Кожні 4 з 10 елітних квартир чи будинків у столиці Великобританії можуть бути придбані за корупційні гроші, виведені з інших країн, вважають у TI UK. 

До речі, 1 січня у Великобританії набув чинності закон "Про кримінальні фінанси". Він полегшує правоохоронцям процес конфіскації майна, походження якого не пояснено (unexplained wealth orders, UWO). Тож закон "Ордери на статки нез’ясованого походження" є його продовженням і деталізацією.

За даними Національного агентства Великобританії з питань боротьби зі злочинністю (National Crime Agency), в Об’єднаному королівстві щорічно відмивають до 90 мільярдів фунтів стерлінгів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter