Житловий фонд застарів, і якщо частина "хрущовок" ще можна врятувати капітальним ремонтом, то як мінімум 75 млн квадратних метрів житла вже знаходиться в аварійній ситуації, - повідомляє Херсонщина 24. 

Читайте також: В Україні проживання не за пропискою каратиметься штрафом

Ні в державному, ні в місцевому бюджетах грошей на будівництво нових багатоповерхівок на всіх не вистачить. Врятувати ситуацію могли б приватні забудовники, але й вони за діючими умовами не згодні інвестувати гроші в знесення старих і будівництво нових будинків.

Ремонт старого і знесення дуже старого
В Україні поки тільки шукають свій рецепт вирішення проблеми. А проблема дійсно назріває. Тільки в Києві, за оцінками місцевої влади, в застарілих будинках живуть більше 200 тис. Сімей. Ще пару років будинки будуть стояти, але в доступному для огляду майбутньому жити в них буде небезпечно.

Зносити будинки повинні цілими кварталами.
У прийнятому 12 років тому законі про реконструкцію житлових кварталів передбачили, що українці в новому будинку можуть розраховувати на квартири площею на 50% більше старих. При цьому переселяти їх повинні відразу в уже зведений будинок в межах того ж кварталу. 

Ідея такої реконструкції проста. У хорошому районі недалеко від метро знаходиться застарілий житловий квартал. Приходить приватний інвестор, наприклад, великий забудовник, зносить старі триповерхівки, будує на їх місці 9-поверхівки, перші три поверхи віддає мешканцям старого будинку, а ще шість поверхів продає.
Але ідея не спрацювала. По-перше, щоб знести будинок, потрібно отримати дозволи всіх власників квартир. По-друге, профільне міністерство за 12 років так і не розробило типовий інвестиційний договір. Де-юре закон прийняли, а де-факто він не працює

"Старий будинок не означає поганий"
Якщо "хрущовка" в нормальному стані і в хорошому районі, експерт не радить поспішати з продажем в очікуванні, коли будинок завалиться. Більш того, далеко не всі "хрущовки" зжили свій термін експлуатації. 

Так, п'ятиповерхівки з червоної цегли (серія 1-447 та її модіціфікаціі), які почали зводити з кінця 50-х років, завдяки товстим стінам і міцному фундаменту можуть прослужити ще значна кількість років. Більш того, внутрішні стіни в квартирах не капітальні, тому при бажанні можна робити перепланування і розширювати тісні кімнати.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter