16 травня у Польщі вступає в силу новий закон про надання допомоги в зборі врожаю, яким вводиться новий тип трудового договору "Про допомогу в зборі врожаю" (Umowa o pomocy przy zbiorach).

Читайте також: Для сезонних працівників у Польщі підписали корисний закон

Про це повідомляє ubr.ua.

Торкатися він буде, за великим рахунком, тільки польових робіт: збирання, сортування, чищення і заготовки фруктів, ягід і овочів. Реєструвати документ в повітовому управлінні праці буде сам роботодавець за 30 злотих (як і у випадку з оформленням декларації про намір залучити до роботи іноземця).

ПЛАТИТИ БУДУТЬ МЕНШЕ

Оформлення договору буде безплатним для кожної зі сторін. Працювати за ним сезонні помічники зможуть не більше 180 днів на рік. При цьому дозволи на роботу, як і раніше, будуть обов’язковими для роботи.

"Ймовірно, здобувачі з України будуть дотримуватися вже відпрацьованої за останній рік схеми – виїзд “на розвідку№ в режимі безвізу, потім отримання документів для оформлення візи типу Д05а (право на роботу до 180 днів протягом року) з подальшим оформленням Виду на проживання№, – зазначив директор рекрутингового агентства "Український Рекрутинг" Владислав Штепа.

№Однозначно, збільшення загального числа підписаних договорів між претендентом і роботодавцями свідчить про позитивний тренд в прагненнях наших співгромадян працювати за кордоном легально. Проте новий вид угоди між фермером і найманими робітниками несе в собі як ряд позитивних норм, як-от медична страховка і страхування від нещасних випадків на виробництві, так і досить ризикових для заробітчан положень№, – кажуть експерти.

Наприклад, при укладенні такого договору роботодавець зможе на свій розсуд встановлювати своїм найманим помічникам заробітну плату. Ризик полягає в тому, що такий документ дозволяє платити працівникам нижче встановленого законом мінімуму. На сьогодні мінімальний оклад в Польщі 13,70 злотих / брутто на годину або 2 100 злотих / брутто в місяць.

Читайте також: Більшість українських заробітчан працює за кордоном менше ніж півроку

ПОДАТКІВЦІ ЗАПИТАЮТЬ

Так чи інакше працівник сам зможе вибрати собі більш поступливого роботодавця і піти працювати до того, хто більше запропонує. Благо, вакансій для приїжджих в Польщі вистачає.

"Ці угоди хоч і не передбачають мінімальних ставок, проте податкова інспекція не повинна допустити суттєвого їх заниження, оскільки тоді зменшаться податкові надходження. Тому слід очікувати епізодичних занижень: більшість буде боятися сильно зменшувати ставку, оскільки такий дозвіл на роботу не узгодять. Розмір винагороди є одним з елементів дозволу на роботу. Багато що залежить і від самих найманих осіб: якщо захочуть "грати" в конверти, то про соцзахист можна забути", – розповів директор компанії” Еном Консалтинг” Григорій Мельник.

З нещасними випадками на виробництві теж не все так просто. З одного боку, працівник повинен розуміти, що підписує. З іншого, хоч трудовий договір в Польщі і зобов’язаний бути двомовним, але інші формуляри все одно залишаються поки винятково на польській.

Було чимало випадків, коли на виробництві траплялася якась травма і робочі підписували папери, підготовлені самим роботодавцем, де було зазначено, що каліцтво було викликане з необережності або через недостатню кваліфікацію чи умінь самого працівника.

"Новий договір робить найманого працівника більш захищеним. Якщо фермер не виконає своїх зобов’язань, то помічник має право подати скаргу в Держінспекцію праці. Не варто забувати і про обов’язкове страхування найманого працівника, яке дасть право отримати грошову компенсацію в разі нещасного випадку, а також право на безкоштовну медичну допомогу", – зауважив у розмові партнер ЮК "Арес" Роман Чумак.

Читайте також: Третина українських заробітчан хочуть назавжди залишитись в Польщі

СТРАХОВКУ ОПЛАТИТЬ ПОЛЯК

За кожного найманого сезонного працівника, за договором про надання допомоги в зборі врожаю, фермер зобов’язаний буде щомісяця платити 184 злотих страхових внесків.

"Договір є гарантією того, що працівник може скористатися всіма правами, які передбачені трудовим законодавством Польщі. З основних: право на оплачувану відпустку, компенсація збитку здоров’ю, оплачуваний лікарняний", – говорить керуючий партнер ЮФ EXPATPRO Любомир Кузюткін.

Роботодавець обов’язково повинен буде зареєструвати страховку свого нового помічника упродовж тижня з дати укладення договору в ZUS (Управління соцстрахування). Страхові внески сплачує за помічника саме роботодавець. При бажанні сам працівник може окремо придбати собі додаткову медичну страховку.

"ZUS платить роботодавець, а працівник отримує зарплату нетто (чистими на руки) за вирахуванням суми страхового платежу. Умовно кажучи – це наш ЄСВ, який залежить від розміру заробітної плати. Він, як і у нас, вираховує частину зарплати з робочого, а частину – з роботодавця", – зазначив в бесіді президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter