До програми «Доступні ліки» у 2018 році включать препарати  від хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, депресивних станів та необхідні для здоров’я матері і дитини під час вагітності.

Про це йдеться в проекті постанови Кабміну «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», повідомляє МОЗ.

Зазначається, що за рекомендацією національних та міжнародних експертів до програми додадуть препарати для забезпечення для лікування виразки і хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів та анемії вагітних у першому триместрі.

За попередніми підрахунками спеціалістів, включення цих захворювань коштуватиме бюджету близько 300 мільйонів гривень.

У проекті постанови передбачено додати ще по одній діючій речовині для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями та діабетом ІІ типу — «Лозартан» і «Глібенкламід».

За даними Центру медичної статистики МОЗ, кожен 6-й українець сраждає на захворювання органів травлення.

Понад 850 тисяч громадян у 2016 році мали виразку шлунку або 12-ти палої кишки.

За результатами дослідження експертів Міжнародного медичного корпусу, 4 з 10 основних причин інвалідності в світі спричинені розладами психічного здоров’я.

До 2030 року депресія стане третьою найбільш поширеною хворобою в країнах з низьким доходом і другою — з середнім. 

Статистика також свідчить, що кожна 4 вагітна жінка страждає на анемію. У 2016 році понад 98 тисячам майбутніх матерів діагностували цю хворобу.