Українці і поляки опинились на останніх місцях в рейтингу фінансової грамотності населення. Це випливає з опитування, проведеного Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) серед 30 країн світу. Про це повідомляється на сторінці проекту USAID "Трансформація фінансового сектора" в Facebook.

Читайте також: Ціна на газ для населення: чому Кабмін видав нову формулу і скільки платитимуть українці

Україна з Польщею розділили останнє місце (11,6 балів з 21 можливих), а лідерами по фінансовій обізнаності громадян стали Франція (14,8), Норвегія (14,6) і Канада (14,6).

Згідно з результатами, рівень фінансової грамотності найнижчий у українців у віці від 18 до 24 років. 91% опитаних вважає, що навчити своїх дітей користуватися грошима – це обов'язок батьків, а 70% респондентів впевнені, що цим повинні займатися вчителя в школі.

Фінансові знання сильніше у тих, хто користується банківським рахунком. З економічних термінів українцям добре відомо, що таке інфляція і відсотки по кредиту, а що таке диверсифікація і складний відсоток за 5 років знають 40-50% опитуваних.

Читайте також: Зеленським задоволені більше 50% українців, а Порошенком, Гройсманом і ВР вкрай невдоволені

Порівнюючи показники з іншими, можна зробити висновок, що більшість українців орієнтують на короткострокову перспективу, ніж на довгострокову. Лише 33% громадян України відповіли, що вони не живуть сьогоднішнім днем, в той час як в сусідніх країнах цей показник становить 54%. Майже всі опитувані українці (92%) вважають, що гроші існують для того, щоб їх витрачати. Однак за показником рівня фінансової поведінки Україна обігнала Польщу, Білорусь, Грузію і Угорщину.

Українці ретельно контролюють свої витрати, вчасно платять рахунки, планують свої доходи і витрати, але не часто користуються фінансовими послугами. Лише 12% опитаних зберігають свої заощадження в банку.

Опитування по фінансовій грамотності населення проводилося в грудні 2018-го року маркетинговою компанією "InMind". У ньому брали участь 2007 громадян з усіх регіонів України (крім територій, непідконтрольних Україні) у віці від 18 до 79 років.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) є незалежним агентством федерального уряду США. Воно надає гуманітарну допомогу і допомогу в сфері економіки понад 50 країн світу. З 1992 року USAID надало Україні допомогу на гуманітарний і технічний сектор в розмірі 1,7 млрд доларів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook