Українці протягом тижня скаржаться на проблеми з "зеленими картами", які виникають під час перетину кордону з Польщею. "Зелена карта" – це міжнародна страховка і є одним з обов’язкових документів, необхідних для перетину кордону на авто. 

Читайте також: У Польщі викрили п’ятьох українців, які нелегально працювали на будові

Так, в коментарі ТСН.ua український громадянин Василь Дзюбяк повідомив, що 13 лютого при в'їзді в Польщу українські прикордонники почали вимагати до огляду "зелену карту" автомобіля, але куплену на території України.

"Вони заявили, що "зелена карта" куплена в Польщі не підходить. Тобто нам фактично нав'язують купувати дорожчу "зелену карту" в українських страхових компаніях (1200 грн), ніж, наприклад, дешевшу в Польщі (110 злотих − приблизно 800 грн), хоча вони ідентичні одна одній", − розповів він.

Зазначимо, що від січня 2018 року діють нові тарифи на оформлення "зелених карт". З їхньою вартістю можна ознайомитись за посиланням.

Крім того, прикордонники розповіли про інцидент, що стався 13 лютого, зокрема навколо відсутності у подорожуючих цієї автомобільної страховки. Двоє українців в пункті пропуску "Краківець" планували мікроавтобусом "Мерседес" української реєстрації виїхати в сусідню країну.

Однак прикордонники зафіксували, що на транспортний засіб не має міжнародного страхового сертифікату. Чоловіки обурилися, намагалися влаштувати бійку та здійснили напад на прикордонника. Після цього нападники заблокувались у своїй автівці.

"Лише з застосуванням сили в присутності представників Нацполіції порушників прикордонники затримали та доставили в службове приміщення. Їх притягнуто до адмінівідповідальності", − йдеться у повідомленні Держприкордонслужби.

Як поясняють у Держприкордонслужбі, "зелена карта" в усіх країнах має уніфіковану форму і наявність страхування є обов'язковою передумовою для водіїв, які планують виїхати за кордон на власному автомобілі до країн−членів. Іншими словами, це система, що дозволяє відшкодувати збитки, що виникли з вини застрахованого.

Держприкордонслужба своєю чергою зобов'язана контролювати чи наявний у власника авітвки страховий сертифікат у разі виїзду з України.

Читайте також: Українець намагався вивезти до Польщі понад 260 кг тютюну

"Ще на початку грудня минулого року прикордонники в тестовому режимі розпочали перевірку дійсності у водіїв сертифікатів "зелена карта" в автоматизованому режимі. Тепер така автоматична перевірка запроваджена на постійній основі і проводиться у взаємодії із Моторно (транспортним) страховим бюро України. Зокрема, відбувається взаємообмін даних між базами даних МТСБУ й інформаційно−телекомунікаційною системою прикордонного контролю "ГАРТ−1" Держприкордонслужби", − кажуть прикордонники.

Наразі у громадян з автомобілями української реєстрації одразу на місці перевіряють дійсність страхових полісів. "Якщо в базі даних страхового бюро прикордонники виявлять відсутність інформації про укладення відповідного договору, то автомобіль не пропускається через кордон", − інформують службовці.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook