По батькові – за бажанням. Скоро українці зможуть змінювати "по батькові" в паспорті. Відповідний закон проголосували депутати. Розмови про необхідність упровадження цієї новації ходили вже кілька років, пише ТСН.

Читайте також: До 100 грн за пачку: в Україні з 1 січня підняли акцизи на сигарети

У списку планів Анни на 2021 рік першим пунктом – похід до РАЦСу.

"В мене дуже погані асоціації, він (батько. – ред.) був алкоголіком, дуже агресивним алкоголіком, тож у мене з моїм "по батькові" дуже погані асоціації, я його ніде не використовую і ніколи нікому не казала, хто я по батькові", – розповідає вона.

Дівчина вже давно змінила батьківське прізвище на дівоче мамине, тоді ж хотіла і позбутися "по батькові".

 "Я не розумію, чому я маю нести далі ім‘я людини, яка мені зробила лише зло", – говорить вона.

Згідно з новим законом, вільно міняти третій рядок паспорта можна з 16 років. І це занадто юний вік, вважає Олександр Стець, голова громадської організації батьків. До того ж певен, що закон порушує права батьків.

"Давайте поговоримо про право батька, який виховував дитину, який вкладався в дитину і в один момент він чує від дитини про те, що буде змінено по батькові, тобто підрізати його коріння", – зазначає він.

Читайте також: В Україні в 2021 році дорожчають комунальні послуги: всі подробиці

Щороку в Україні тисячі людей змінюють імена. Набагато частіше – прізвища, однак це пов’язане з тим, що зазвичай дівчата беруть прізвище чоловіка після одруження. Попит на зміну "по батькові" теж буде, певні в Мін'юсті. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook