Газорозподільні компанії зобов’язали безкоштовно встановлювати газові лічильники без обмежень або умов. Таке рішення виніс Верховний суд України, зазначивши, що населення вже сплатило лічильники при оплаті послуг.

Читайте також: Коли українці зможуть менше платити за комуналку

Детально правову позицію Велика палата Верховного суду пояснила, розглядаючи справу №214 / 2435/17, яке стосувалося спору жителя багатоквартирного будинку з ПАТ "Криворіжгаз", пише портал UBR.

"Зі змісту статті 6 закону №3533-VI вбачається обов’язок встановлення відповідними суб’єктами господарювання – газорозподільними організаціями, лічильників для такої категорії споживачів природного газу, як населення, у вигляді приладів обліку природного газу, що дозволяють визначати обсяги споживання газу кожним окремим споживачем.

Читайте також: "Мінімалка" та тарифи на опалення зросли в Україні відсьогодні

При цьому такі споживачі не зобов’язані знаходити джерела фінансування зазначених приладів і робіт, оскільки відповідне фінансування вже закладено в тариф на оплату спожитого газу", – вирішив суд.

Юрист Ростислав Кравець пояснив, що згідно буквального трактування закону, споживачі мають право на безкоштовну установку лічильника, якщо газ використовується для побутових потреб, а в інших випадках було передбачено оплату. Але тепер суд ухвалив рішення на користь населення.

Нагадаємо, в січні минулого року президент підписав закон про встановлення газових лічильників у будинках. Він спрямований на підвищення рівня захисту прав споживачів природного газу.

Нещодавно уряд розробив нові норми споживання газу для домогосподарств без лічильників. Документ створено у зв’язку зі скасуванням в судовому порядку постанови Кабінету міністрів про норми споживання газу для побутових споживачів без лічильників (№203 від 23 березня 2016 року). Також повідомлялося, що уряд скасував субсидії для українців, у яких немає лічильників газу.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter