З наступного тижня (4–11 квітня) концентрації пилку берези збільшиться до помірних.

Читайте також: Супрун спростувала популярні міфи про захист серця

Цьому сприятиме тепла та суха погода. Причому, цвітіння берези, до пилку якої чутлива третина хворих на поліноз українців, очікується по всій Україні, у тому числі – у містах Степової зони, де березу висаджують штучно. Про це повідомляє УНН з посиланням на дані Європейської аероалергенної мережі.

Помітно збільшиться у повітрі і кількість пилку ясена, активне цвітіння якого майже співпадає з таким у берези, і до пилку якого чутлива п’ята частина хворих на поліноз українців.

Алергенну обстановку погіршуватиме й пилок вільхи, палінація якої у лісовій та лісостеповій зонах все ще триває.

Тому чутливим до пилку особам рекомендується не гуляти у лісах та парках, а також – вживати яблука з обережністю, адже, через перехресну алергенність їх білків із пилком берези, у чутливих осіб може виникати синдром оральної алергії.

У атмосфері спостерігатиметься й неалергенний пилок тополі та клена.

У містах Півдня України реєструватиметься пилок платана, але за останніми даними він не є алергенним.

Читайте також: Чому шкідливо пити багато води: неочікувані висновки вчених

Дощі наступного тижня передбачають короткочасні і вони суттєво не вплинуть на алергенну обстановку. 

Чутливим особам не рекомендуються прогулянки і під час дощів, адже опади саме вимивають з атмосфери пилок та збільшують концентрації потенційно алергенних спор грибів. Тому під час дощу концентрації і пилку, і спор, можуть бути високими.

А після опадів, особливо – на півдні України, – спостерігатимуться помірні рівні спор грибів, зокрема, алергенної альтернарії та аскоспор.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook