Вже восени в Україні різко подорожчають гречка і хліб. Борщовий набір також обіцяє йти до зростання.

Читайте також: Які напої шкідливі для зубів

Про це повідомляє "Сегодня".

Експерти розібралися, що з продуктів подешевшає восени, а що, навпаки, зросте в ціні.

Хліб і крупа

Хліб, борошно та макарони будуть дорожчати до кінця осені.

"По хлібобулочним виробам спостерігається щомісячне зростання на 1,5-2%. Пекарі планово піднімають рентабельність соціально значимих сортів хліба", – зазначає директор ЭДК Олег Пендзин.

В цілому осінній зростання може досягти 15%. Батон може подорожчати до 16 грн ( 2 грн), біла мука – до 17-18 грн ( 2,5 грн), макарони – до 15 грн ( 1,9 грн).

"Зокрема, Україна мало жито засіває, яка до того ж йде на експорт. У підсумку житнього борошна може бути недостатньо. На зростання вартості борошна, макаронів впливає і можливе подорожчання палива", – повідомляє заступник гендиректора УАК Наталія Зарицька.

Крупи теж піднімуться в ціні. Гречка, наприклад, може підскочити в ціні на 20%, вважає Зарицька, адже обсяги посівів скоротилися. Але Пендзин впевнений у подорожчанні на 30-40%.

"Зараз посівні площі займають до 40% порівняно з 2018-м. Причина – останні два роки гречка дешевшала, тому її засіяли менше", – уточнюють в ЭДК.

Можливо, що восени за кіло гречки доведеться викласти 25 грн ( 7 грн).

Овочі та фрукти

Борщовий набір також обіцяє піднятися в ціні.

"Дощі заважають збору і зберігання продукції. До кінця осені помідори, цибуля та капуста можуть подорожчати на 5%, а картопля – на 10-15%", – вважає Зарицька.

Якщо прогнози економістів здійсняться, то картоплю чекаємо по 22-25 грн ( 3-5 грн.), цибулю – по 12 грн ( 1 грн), капусту – по 11 грн ( 1 грн), помідори – по 43-48 грн ( 2-3 грн).

Не на багато подорожчати можуть яблука – до 10-15%. За словами Пендзина, на ціну товару впливає велика пропозиція з Польщі, адже якщо курс долара зросте, то яблука теж подорожчають. Тобто за кіло продукту восени, можливо, доведеться заплатити 18 грн ( 3 грн).

Читайте також: Названо популярні ласощі, що викликають залежність

А ціни на олію не зміняться.

"Може навіть подешевшати на 5% за рахунок гарного врожаю і високих обсягів виробництва на експорт", – кажуть в УАК.

Значить, восени пляшка олії в акціях коштуватиме 30 грн (1,5-2 грн).

М’ясо і молоко не порадують

Восени яйця можуть подорожчати до 5-20%.

"Курка в теплу пору року несеться краще, ніж холод. Тому крім сезонності інших факторів зростання немає", – вважає Зарицька.

Тобто за десяток заплатимо 26 грн (1,2 грн). А молоко, сир, вершкове масло можуть подорожчати на 17-25% у листопаді, уточнюють в УАК, адже молочне поголів’я скорочується. Так, літр молока коштуватиме 32 грн (6 грн). Ще на 6% подорожчає свинина.

"Ціни на нашу свинину порівнянні з Польщею. Тому імпорт стабілізує ціни в Україні", – говорить Пендзин.

У листопаді 1 кг свинячої грудинки може коштувати 112 грн ( 6-7 грн).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook