З 1 січня 2018-го мінімальна зарплата українців зросла з 3200 до 3723 грн. До 1700 грн збільшився прожитковий мінімум. Щоправда через зростання виплат, стрімко почали дорожчати товари і послуги. У таких умовах, українцям доводиться економити. Щоб витрачати менше, не обов'язково відмовлятися від усього на світі. Достатньо розпоряджатися грошима з розумом, пише "24 канал".

Читайте також: Наймолодшому українському мільйонеру – 7 років

Ведіть облік витрат

Люди часто не помічають, скільки зайвого витрачають на необдумані покупки. Тому завжди необхідно вести облік своїх витрат. Це можуть бути записи у блокноті чи файл у комп'ютері. Куди ви зможете записувати інформацію про покупки. У кінці місяця, це дозволить проаналізувати, які витрати були марними.

Економте оригінально

Можна скористатися правилом "чотирьох конвертів". Наприклад, сім'я без дітей має щомісячний дохід 20 тис. грн. Вони орендують житло і виплачують кредит за авто. У місяць з їх доходу можна відкласти 10% на заощадження. Це 2000 грн. За оренду квартири і кредит доведеться сплатити близько 8000 грн. Комунальні послуги, пальне і заощадження на відпустку займуть 2000 грн. У результаті з 20 000 грн щомісячного доходу залишиться 8000. Їх можна розкласти порівну у чотири конверти. Таким чином, у тиждень на їжу, гігієну, одяг, відпочинок ви зможете витрачати 2000 грн.

Купуйте економно

Не купуйте різні дрібниці дорогою на роботу чи додому. Усе необхідне краще купувати раз чи два на тиждень у супермаркеті. Крім того, потрібно скласти список потрібних продуктів і речей. Також порівнювати ціни у магазинах. Не завжди варто купувати штучно здешевлений товар. Він може бути неякісним. Водночас можна відслідковувати акції у магазинах. Щоб закупитися необхідним на місяць чи два наперед. Щоправда це не стосується товару, який швидко псується.

Читайте також: В Україні роботодавці-боржники повернули мільйони гривень

Антиекономія

Мова йде про покупки товарів у кредит. У такий спосіб українці часто суттєво переплачують. Так, в інтернет магазині смартфон популярної марки можна купити в кредит на 10 місяців за 6500 грн. Цей же самий телефон не в кредит в інших магазинах коштує від 4800 до 5500 грн.

Також українці не заощаджують, коли розраховуються кредитною карткою чи купують онлайн. Гроші, які не можна помацати, витрачати не так шкода. Крім того, якщо не вчасно погасити всю поточну заборгованість на кредитці, доведеться додатково платити банку комісію.

На чому економити не бажано

Ніколи не варто заощаджувати на саморозвитку і знаннях. Також на здоров'ї, гігієні та догляді за собою. Інколи така економія може стати результатом додаткових витрат у майбутньому.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter