Українці мають зосереджуватися, передусім, на запобіганні хворобам. В уряді також приділяють цьому значення, і цього року держава вперше інвестуватиме у профілактику.

Читайте також: Українців попереджають про спалах алергії

Про це під час брифінгу в межах Національної конференції громадського здоров'я заявив гендиректор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Курпіта, пише УНН.

"Уряд став звертати увагу не тільки на лікування хвороб, але й на запобігання хворобам. Ми хочемо перефокусувати інтерес суспільства не до хвороб, а до здоров'я. Хочемо показати, що це можна зробити не лише за допомогою медицини", – зазначив Курпіта.

За словами Курпіти, в Україні необхідно здійснити перехід від санітарного нагляду та контролю до підвищення особистої та колективної відповідальності за здоров'я.

Крім того, у цьому році держава вперше купить профілактичні послуги.

Читайте також: В Україні через смерть пацієнта заборонили ліки від хвороб серця та судин

"Ми плануємо це зробити у сфері ВІЛ та туберкульозу. Це буде перший раз, коли держава інвестуватиме у профілактику", – додав Курпіта.

Своєю чергою, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун під час брифінгу теж наголосила на важливості запобігання хворобам.

"Довгі роки в Україні концентрувалися на тому, як і коли лікувати пацієнтів, а дуже мало уваги приділялося підтриманню здоров'я, запобіганню хвороб. Розвиток громадського здоров’я має на меті змінити політику від лікування до збереження, зміцнення здоров’я", – зазначила Супрун.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook