В Україні боржники банків ризикують зіткнутися із колекторськими компаніями, які використовують для вибивання боргів дзвінки з погрозами, смс-повідомлення і особисті візити.

Читайте також: Кредит онлайн: коли він вигідний, нюанси оформлення, переваги та ризики

Чому колектори в Україні перебувають поза законом і як убезпечити себе від їхніх нелегальних методів, розповів в ефірі ObozTV начальник Головного територіального управління юстиції у місті Києві Станіслав Куценко.

"Якщо ви взяли невелику суму коштів, то банк швидше за все залишить собі вашу справу, і людина буде спілкуватися із банком у нормальному режимі, коли дотримуються усі норми етики і моралі".

"Зазвичай проблемні кредити передають товариствам із обмеженою відповідальністю. У нас немає у законодавстві організаційно-правової форми "колекторська компанія". Це звичайна юридична компанія, яка має в переліку видів своєї діяльності консультування, надання юридичних послуг, яка просто практикує SMS, листи, дзвінки, особисті візити. Вони виходять на Державну виконавчу службу, щоб спільними зусиллями йти й вибивати борги, але ми на це не йдемо, тому що колектори поза законом", – розповів представник Мін'юсту.

Як зазначив Куценко, в Україні створено зовсім новий інститут – приватні виконавці, які на рівні з державними виконавцями можуть вимагати повернення боргів. Приватні виконавці працюють у рамках закону, складають іспит, проходять співбесіду, отримують свідоцтво на заняття своєю діяльністю і можуть його позбутися у разі використання незаконних методів у своїй роботі.

"Треба чітко розрізняти державного виконавця, приватного виконавця і колектора. Якщо людина не представляється уповноваженою особою, не надає ніякого посвідчення, це швидше за все колектор, який навіть не має права зайти у ваше приміщення, а тим більше вимагати сплати боргу", – пояснив він.

У разі незаконних дій колекторів або їхніх спроб потрапити у приміщення, чиновник порадив звертатися у поліцію:

"Треба записувати аудіо розмов, робити відео, як вони приходять і поводяться, робити скріншоти SMS, і все це додавати до заяви в правоохоронні органи. Треба довести справу до суду, щоб було проти колекторів судове рішення, що вони незаконно діють, порушують ваш особистий простір, дошкуляють дзвінками, втручаються у ваше життя. Може бути відшкодування моральної шкоди, передбаченої законодавством України".

Читайте також: Боржникам єдиного соцвнеску можуть заборонити виїжджати за кордон і водити авто

"Це може бути предметом позову про компенсацію моральної шкоди. Вона законодавством України не визначена, можна визначити шкоду як 1 тис. грн, так і 100 тис. грн. І суд, із огляду на ваші аргументи, вирішує, скільки вам потрібно компенсувати як моральний збиток", – розповів Куценко.

За його словами, тільки Державна виконавча служба і приватні виконавці можуть стягувати борги, а діяльність колекторів має кваліфікуватися відповідно до адміністративного і кримінального кодексу.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter