Сезон пікніків та відпочинку на природі в Україні вже стартував, але не варто забувати про небезпечний період активності кліщів.

Читайте також: Українці масово звертаються до лікарів через надзвичайну кількість кліщів

За результатами лабораторних досліджень, носіями бактерій, що провокують розвиток хвороби Лайма (або бореліозу) смертельну загрозу несе кожен п’ятий кліщ. Про те, які небезпеки несуть укуси кліщів, і як захиститися від недуги розповідає "Народна правда" з посиланням на матеріал Medoboz.

"Сподіватися на "пощастить" не варто. Щоб не заразитися небезпечним захворюванням, потрібно дотримуватися запобіжних заходів, якими, на жаль, багато хто нехтує. Як, принципі, і подальшим контролем власного здоров’я, якщо контакт до кліщем таки стався", – каже сімейний лікар Наталія Деменко

За словами лікаря, більшість інфікованих борреліями (збудниками хвороби Лайма бактеріями) пацієнтів звертаються до лікаря надто пізно, коли захворювання набуло хронічної форми і набагато складніше піддається лікуванню.

Читайте також: Як за допомогою шприца витягнути кліща: у мережі "віруситься" корисний лайфхак (відео)

"Хвороба Лайма проявляється не відразу – інкубаційний період досягає місяця, а потім виявляється як звичайна застуда (з ломотою в тілі, температурою, головним болем і ін.). Розпізнати її можна тільки по кільцеподібному почервонінню навколо місця укусу, яке іноді переміщується. На ці симптоми пацієнти часто не звертають уваги. І вже через 4-6 місяців невилікуваний бореліоз може прийняти хронічну форму і буде нагадувати про себе все життя", – розповіла лікар.

При цьому, симптоми його часто нагадують інші захворювання, які, здавалося б, зовсім не мають відношення до укусу "вампіра". Зокрема, це ослаблена імунна система, еритеми на тілі, головний біль, хвороби серця (частіше – аритмії), артрит, порушення пам’яті, а також погіршення зору і слуху. Тому лікарям не завжди вдається відразу знайти справжню причину хвороби.

"Крім перерахованого вище, хвороба Лайма може також привести до паралічу всього тіла і смерті", – додала Деменко.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter