Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав українську владу винною у погромі ромського поселення в Одеській області у 2002 році і зобов'язав виплатити по 11 тис. євро кожному з 12 потерпілих.

Читайте також: Роми жорстоко побили двох підлітків в Ужгороді (відео)

Про це зазначається в рішенні суду.

"Держава-відповідач має сплатити протягом трьох місяців з дати остаточного рішення у відповідності з пунктом 2 статті 44 Конвенції, наступні суми, що підлягають конвертації у валюту держави-відповідача за ставкою, чинною на дату розрахунку: 11 000 євро кожному заявнику плюс будь-які податки, що можуть бути нараховані, як компенсація моральної шкоди", - наголошується в ньому.

Відзначимо, мова про справу "Бурля та інші проти України". Вона стосується заяви ромських сімей, поданої проти української влади через погром, влаштований у 2002 році в селищі Петрівка Одеської області.

Заявники стверджували, що держава несе відповідальність за вторгнення і розграбування їхніх будинків, оскільки місцева влада в гіршому випадку була співучасниками нападу, а в кращому випадку нічого не зробила, щоб запобігти протиправним діям.

ЄСПЛ одноголосно ухвалив, що в цій справі є порушення ст. 8 ("Право на повагу будинку") і ст. 14 ("Заборона дискримінації") Європейської конвенції про права людини.

Суд також вирішив, що щодо низки заявників були порушення ст. 3 ("Заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження") Конвенції.

Суд відхилив аргументи українського уряду про те, що влада не брала участь у погромі.

ЄСПЛ також зазначив, що рішення правоохоронців не захищати цю групу осіб можна трактувати як таке, що принижує гідність.

Читайте також: На Волині жебракує ром, одягнений у форму ЗСУ (відео)

Окрім того, на думку суду, українське слідство було неадекватним і характеризувалося відсутністю старанності та незалежності.

Так, суд задовольнив вимоги 17 з 19 заявників і присудив 12 потерпілим компенсацію в розмірі 11 тис. євро кожному. Ще 5 заявникам суд присудив по 9 тис. євро компенсації. Відповідальність за погром поселення ромів в Одеській області несе українська влада.

Нагадаємо, у вересні 2002 року в селі Петрівка в Одеській області був убитий 17-річний юнак, етнічний українець. У скоєнні злочину запідозрили одного з місцевих ромів.

Відразу ж після цього селяни зажадали вигнання всіх ромів з населеного пункту. Їх підтримала сільрада і доручила правоохоронцям виконати відповідні рішення.

Читайте також: "Тобі зараз п*здець буде": роми влаштували побоїще на вокзалі, атакувавши поліцію (відео)

Однак, роми не почали збиратися, вночі в їхні будинки нагрянули розлючені люди - вони обшукували помешкання, а потім розгромили.

Кримінальну справу за фактом погрому було розпочато 10 вересня 2002 року, а в 2009 році її призупинили.

Нині потерпілі проживають в Березівському районі Одеської області.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter