Національний банк України затвердив нову редакцію Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам (НФУ) і національному оператору поштового зв'язку "Укрпошта" генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій.

Читайте також: В "Укрпошті" просять Порошенка ветувати закон про обмеження посилок

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Згідно з рішенням правління Нацбанку, введені такі нормативи:

  • Мінімальний розмір власного капіталу нефінансових установ (НФУ) для здійснення діяльності з обміну валют знижено вдвічі – до 10 млн гривень за умови, що така установа буде здійснювати діяльність із використанням не більше 50 структурних підрозділів. Кожне подальше збільшення кількості структурних підрозділів на 50 одиниць вимагатиме збільшення мінімального власного капіталу на 10 млн гривень.
  • Зменшено з 3 до 1 року термін роботи НФУ у національній валюті для отримання генеральної ліцензії на здійснення відповідних операцій в іноземній валюті. Разом із тим нове Положення встановлює більш жорсткі вимоги до фінансового стану, ділової репутації керівників та власників істотної участі в НФУ.

Так, щоби мати право здійснювати валютні операції, небанківські фінансові установи повинні будуть відповідати вимогам щодо відсутності циклічної структури власності та наявності погодження компетентного органу про придбання або збільшення істотної участі в НФУ.

Регулятор тепер зможе призупинити або продовжити строки розгляду документів на отримання генеральної ліцензії небанківської фінансової установи. А у разі здійснення НФУ певної кількості істотних порушень або у разі недопущення уповноважених працівників НБУ до проведення перевірки структурного підрозділу НФУ, регулятор взагалі зможе відкликати установи генеральну ліцензію. Для чіткого дотримання цих умов постановою вводиться поняття істотного порушення порядку проведення валютно-обмінних операцій і вимог щодо організації захисту приміщень небанківських фінансових установ.

Національний банк передбачив також видачу генеральної ліцензії шляхом внесення облікового запису в електронний реєстр і надав можливість небанківським фінансовим установам формувати виписку з цього реєстру за допомогою сайту НБУ.

Для небанківських фінансових установ, які вже мають генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, встановлюється перехідний період для приведення своєї діяльності у відповідність з новими вимогами. Так, існуючим ліцензіатам необхідно протягом:

  • 2 місяців з дня набрання чинності змін подати в НБУ анкету з інформацією про фінансовий стан і фінансові зобов'язання НФУ, ділову репутацію його керівників і власників, відносини з іншими особами.
  • ·         6 місяців з дня вступу в силу змін забезпечити приведення своєї діяльності у відповідність з новими вимогами Положення і подати в Національний банк України письмове запевнення про відповідність їх діяльності вимогам положення.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook