Ліки від бронхіальної астми входять до переліку програми "Доступні ліки", і пацієнти можуть отримати їх безоплатно або з незначною доплатою.

Читайте також: В Україні заборонили ще два медичні препарати

Про це та про найпоширеніші причини виникнення цієї хвороби на своїй сторінці у мережі Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Астма належить до тих захворювань, які найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта. Саме тому важливо знати, чому виникає хвороба, та регулярно отримувати лікування. Ліки від бронхіальної астми можна отримати безоплатно або доплативши невелику різницю за програмою "Доступні ліки". Якщо у вашій сім‘ї хтось хворіє на бронхіальну астму, дізнайтеся більше про програму -http://moz.gov.ua/dostupni-liki", − написала Супрун.

Вона зазначила, що на бронхіальну астму можуть хворіти люди всіх вікових груп, але найчастіше це діти та молодь.

Найбільш поширеними причинами бронхіальної астми Супрун назвала: алергени, спадкову схильність, шкідливі умови праці: вплив хімічних подразників, особливо на робочому місці, низьку вагу при народженні та/або куріння матері під час вагітності; часті респіраторні захворювання; загострення хвороби у людей, які вже хворіють на астму, через прийом деяких препаратів; ожиріння; низьку фізичну активність.

Читайте також: Україні загрожує спалах небезпечної хвороби: хто в зоні ризику

"Щоб зменшити ризики бронхіальної астми, підтримуйте чистоту в домі – регулярно прибирайте і провітрюйте приміщення. Стежте за рівнем сухості повітря в домі, за потреби зволожуйте і фільтруйте повітря спеціальними приладами. При перших підозрах на алергію зверніться до лікаря. Профілактика бронхіальної астми – це обмеження хімікатів. Якщо не можете відмовитись від побутової хімії, то користуйтеся гумовими рукавичками і маскою. Причиною астми можуть також стати деякі препарати, не займайтесь самолікуванням, перед прийомом будь-яких ліків радьтеся з лікарем! Будьте активними. Навіть якщо ви не займаєтеся спортом, мотивуйте себе гуляти щодня за будь-якої погоди", − написала Супрун.

Очільниця МОЗ наголосила, що астма є серйозним хронічним захворюванням, тому курс лікування має призначати лікар. Раннє лікування призводить до стійкої ремісії, а прийом базових препаратів сповільнює прогресування хвороби.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter