За результатами епідеміологічного розслідування спалаху в кафе "Базилік", міста Луцьк, встановлено, що причиною спалаху є сальмонела.

Читайте також: Луцька піцерія, в якій отруїлися відвідувачі, знову працює

Повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

Як відомо, що у Луцьку у кафе "Базилік" на вулиці Кравчука, 11а отруїлися люди. Так, за медичною допомогою з ознаками гострої кишкової інфекції звернулось 8 осіб, з них – 3 дітей. Інцидент трапився 15-16 серпня. Згодом у закладі прокоментували отруєння клієнтів. 

Факторами передачі послужили епідемічно небезпечні страви – суші з використанням сирого морського окуня, котрий придбаний в торговому комплексі "Пасаж" без супровідних документів, товаро-транспортної накладної. Культури сальмонел виділених від хворих та морського окуня є ідентичними.

Обставинами, що сприяли виникненню спалаху є незадовільний санітарний стан приміщень кухні, порушення умов зберігання сирої та готової продукції, порушенням технології приготування страв, недотриманням правил особистої гігієни працівниками харчової потужності.

При дослідженні змивів з обладнання, інвентарю, посуду виділені бактерії групи кишкової палички в 72%, стафілокок – в 2.5%.

Читайте також: Отруєння у луцькому "Базиліку": в закладі прокоментували інцидент

Персонал закладу обстежений на патогенну мікрофлору, у 9 виявлено стафілокок, а у офіціантки кафе – сальмонелу, яка не ідентична культурі сальмонели виділеної від хворих. Працівники, котрі є носіями сальмонели та стафілококу відсторонені від роботи для проведення лікування та контрольних обстежень.

В осередку проведено комплекс протиепідемічних заходів, заключна дезінфекція з наступним лабораторним контролем її якості.

Всі 10 хворих проліковані та виписані в задовільному стані.

Нагадаємо, заклад відновив роботу з 30 серпня.

Для проведення позапланового заходу державного нагляду в кафе та вжиття заходів реагування щодо недопущення поширення інфекційного захворювання залучено Держпродспоживслужбу міста Луцька.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook