На Волині перейти до ПЦУ виявили бажання віряни п’яти храмів, у трьох парафіях священики громаду підтримали.

На Волині люди відмовилися пускати в церкву духовенство Московського патріархату. Натомість священику, який зголосився перейти до Православної Церкви України, його колишнє керівництво оголосило заборону в служінні, йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте також: Парафіяни не пустили до храму єпископа Московського патріархату на Волині

Колядками на порозі храму віряни у селі Красноволя зустрічають настоятеля церкви  – отця Андрія.

Всередину його не пускають, бо той відмовився разом із громадою переходити у помісну церкву.

"Він сказав, я не покину парафію, хай в мене буде п’ять чоловік Московського патріархату, я буду їм служити – так він сказав", – розповідають люди.

Про такий прийом священик, імовірно, здогадувався, бо на підмогу покликав товаришів з інших сіл. Приїхав навіть єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

"Чого вам треба під Константинополь іти, якщо у вас є благодать?", – переконували гості селян. 

Пані Галина підписами своїх односельців встеляє довжелезний стіл – ще в грудні зібрали їх чотири сотні, це трохи більше 90%.

"Оригінали ми віддали у Луцьк, як їздили, одне в СБУ вислали, а оце в нас", – каже жителька с. Красноволя Галина Світач.

Спілкуватися з журналістами місцевий священик відмовився.

"Я не дуже маю бажання з вами зустрічатися. Бо знаючи ваш канал – знаю, що ви все перекрутите", – заявив протоієрей Андрій Геналюк.

Відомо, що результати зборів він оскаржуватиме у суді.

"Процедура дотримана не була, голосування відбулося у форматі: хто за – піднімайте руку. Не було засвідчено, не було чітко зафіксовано, хто ці люди, які ці люди", – пояснив прес-секретар Волинської єпарції УПЦ МП Олег Точинський.

Читайте також: Ще одна волинська парафія переходить від МП до ПЦУ

Село Мерва Горохівського району маю іншу ситуацію – тут громада ще на Різдво одноголосно вирішила перейти у помісну церкву.

"Батюшка так вийшов і каже: хто хоче Московський патріархат? Люди, я аж здивувався, хором – ні! А хто в українську? Всі! Голосувати будем? Ні!", – каже житель с. Мерва Леонід Крістіямполь.

Але вже наступного дня на сайті Волинської єпархії з’явився указ, в якому зазначалося, що протоієрею Павлові Кліцуку забороняється служіння "через ухилення у розкол та грубе порушення присяги священнослужителя".

"Для мене їхнє рішення не має значення. Я хочу бути в лоні української православної церкви, я церкві не зрадив, Христу я не зрадив. Священик має нести правду Божу до людей", – прокоментував це настоятель храму.

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія – предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні. 

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter