Законодавство не зобов’язує українців обов’язково змінювати старі паспорти на ID-картки, проте скористатися такою можливістю все-таки треба.

Читайте також:Українці без прописки будуть покарані величезними штрафами

Про це пише Realist, інформує Економічні відомості, новини.

Названо три причини:

по-перше, з 1 січня 2016 р. ДМС здійснює оформлення паспорта через Єдиний демографічний реєстр, створення та функціонування якого передбачено Законом України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”. У ст. 21 цього документа зазначено, що “паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій”, інших варіантів законом не передбачено;

– по-друге, керівники профільних міністерств неодноразово зазначали, що повний перехід на ID-картки має відбутися до 2020 року;

– по-третє, більшість державних послуг планують перевести в онлайн-режим, і можливість обов’язкової заміни паспортів не здається такою далекою.

На нинішньому етапі ID-картки видають безкоштовно особам, які досягли 14 років, іншим доведеться заплатити близько 10% від мінімалки. Загальна вартість адміністративного збору станом на 2018 рік становить 279 грн. Якщо ви хочете отримати ID-картку за прискореною процедурою (протягом 10 днів), то доведеться заплатити 366 грн.

ID-картку можна оформити не тільки в територіальному підрозділі ДМС, а й у будь-якому сервісному центрі, що є в районі вашого місця реєстрації. Там, окрім адміністративного збору, доведеться ще оплатити послуги центру.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter