Захід може перевірити реакцію Росії, відправивши розвідувальний корабель ВМС Великобританії HMS Echo пройти через Керченську протоку. Британське судно прибуло в порт Одеси 19 грудня.

Читайте також: Військовий корабель Великобританії зайшов у Одеський порт

Про це в ефірі телеканалу Прямий заявив заступник міністра України з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

"Коли говорять, що Росія не дозволить прохід англійського судна, у мене виникає одне зауваження - а хто-небудь пробував пройти? І цікаво, якщо цей корабель піде в каравані, як далі вони будуть реагувати?" - зазначив він.

Читайте також: У Керченській протоці сталося зіткнення кораблів

HMS Echo зараз не має озброєння. На це судно не поширюється дія конвенції Монтре про статус чорноморських проток, по якій термін перебування військових кораблів обмежений 21 добою.

HMS Echo призначений для проведення розвідувальних операцій на підтримку підводних човнів або десантних кораблів. Може надавати інформацію в режимі реального часу. Крім того, може служити платформою для управління завданнями з розмінування.

Корабель прийнятий на озброєння в березні 2003 року. Має довжину 91 метр, ширину 17 і осадку 5,5 метрів. Водотоннажність близько 4 тис. тонн. Швидкість 15 вузлів. Екіпаж 72 людини. Для довготривалого перебування в одній точці оснащений так званими азимутними двигунами.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter