В Україні, незважаючи на карантин та пандемію коронавірусу, місцеві вибори відбудуться вже у жовтні 2020 року.

Читайте також: СБУ затримала генерал-майора Шайтанова, який працював на ФСБ: у чому його підозрюють

Про це розповів народний депутат від "Слуги народу" Віталій Безгін. За його словами, у Конституції прямо зазначено, що голосування має відбутися 25 жовтня, тому ані світова фінансова криза, ані коронавірус ситуацію кардинально не змінять, пише Obozrevatel.

"Але обов'язково вони повинні відбутися на новій адміністративно-територіальній основі. Без цього ми прирікаємо країну на ще один виборчий цикл життя у двох паралельних реаліях. Децентралізованої та неефективної країни паралельно. Карантин уже вніс певні корективи, оскільки витрати, як і на багато інших статей бюджету, були скорочені", – наголосив нардеп.

"Децентралізація продовжується. Базова позиція залишається незмінною, ми переконані, що реформу варто закріплювати змінами до Конституції. Але карантин суттєво вдарив по строках. Якщо раніше ми планували в середині березня завершити широкі публічні обговорення, провести дебати в Раді Європи і наприкінці березня вносити проект на розгляд Ради, то це вже не вдалося зробити через заборону на масові заходи. Тому поки рухаємось за "планом Б"", – пояснив нардеп.

Читайте також: Разумков заговорив про зменшення зарплати нардепам

"Зараз йдуть перемовини між фракціями щодо винесення на 2 читання законопроєкту №2653 на позачергове засідання, зокрема те, що буде завтра. Якщо це вдасться реалізувати, то до фіксації нової адміністративно-територіальної основи залишається один крок: закон про райони, над яким ми вже працюємо разом з міністерством. Його треба ухвалити не пізніше кінця червня. Усі інші зміни можна вносити вже не в такі стислі строки. У реформи все ще прекрасні шанси бути завершеною до місцевих виборів.", – додав Безгін.

Також нардеп зазначив, що у нинішній редакції бюджету на вибори виділено 1 млрд гривень, що вдвічі менше, ніж було раніше. Скільки ж знадобиться на проведення кампанії – сказати поки ніхто не готовий.

При цьому для фінальної підготовки до виборів у парламенті повинні проголосувати законопроєкт №2653, який надасть можливість закінчити процес децентралізації. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook