Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв".

Читайте також: У Порошенка відхрестилися від застосування "Javelin" на Донбасі

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

З набуттям чинності закону винороби позбудуться необхідності отримувати майже 160 дозвільних документів для отримання ліцензії на виробництво.

Раніше через бюрократію в Україні таку ліцензію винороби могли отримувати роками.

При цьому вимоги для отримання ліцензії були однаковими як для великих лікеро-горілчаних заводів, так і для малих виноробних підприємств.

Зазначимо, що в деяких європейських країнах взагалі відсутнє ліцензування виробництва натуральних вин, а в більшості процес її отримання спрощений.

Відтепер, для запуску дрібного винорбного підприємства, яке не передбачає використання спирту, достатньо надати декларацію щодо матеріально-технічної бази виробництва, а також договір з акредитованою лабораторією.

Водночас для малих виноробів передбачено обмеження: вони повинні виробляти не більше 10 тис декалітрів на рік та обовязково використовувати власні, а не придбані виноматеріали.

Очікується, що ухвалення закону призведе до збільшення кількості малих винарень, детінізації та легалізації виробництва вина, зростання експорту та збільшення робочих місць у сільській місцевості.

Автори проекту також розраховують, що збільшення кількості малих винарень призведе до збільшення надходжень у бюджет.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter