Українці все частіше наполягають на тому, аби в Україні офіційно скасували використання по батькові. Таким чином Україна має наблизитись до Європи.

Читайте також: Боржники аліментів перерахували дітям 1,6 мільярда гривень

Як розповідає "Ulvovi.info", українці пропонують остаточно відхреститись від російського впливу та називати осіб на кшталт пані Катерина, пан Богдан, а не Юрійович та Юріївна.

На думку кандидата історичних наук Ігоря Чорного, сьогодні по батькові поступово стає рудиментом, без якого можна обійтися, як це відбувається в більшості європейських країн. Історики стверджують, що на даний час, коли крім прізвища у всіх базах даних даються і дати народження, без по батькові можна абсолютно спокійно обходитися. Однак, до тих пір поки по батькові не буде скасовано на державному рівні, вписувати у паспорт його обов’язково. У паспортному столі розповіли, що чоловік може змінити ім’я або прізвище, проте відмовитися або змінити по батькові зараз він не має права.

Читайте також: Від'їзд батьків на заробітки негативно впливає на шкільну успішність дітей – експерт

Політики ж у свою чергу пояснюють, що вже були прецеденти, коли приходили іноземці, які мали оформлені документи за законами своєї держави й тоді виникали складнощі при перевірці достеменності цих ідентифікаторів особи. Отож у такому випадку, якщо скасування по батькові таки відбудеться, важливо не загубити себе. Варто зазначити, що на сьогоднішньому етапі широке розповсюдження по батькові має арабська, ісландська, монгольська, східнослов’янські та болгарська мови. Країни Європи по батькові не використовують уже дуже давно. До того ж, навіть у Казахстані вже вводять латиницю, щоб дистанціюватися від Росії.

Допоки не відомо, чи приймуть цю пропозицію на державному рівні. Зараз, на жаль, ми не маємо права повністю відмовлятись від уживання по батькові, хіба що за неформальних обставин. А от документи, важливі папери надалі міститимуть цей ідентифікатор особи.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter