У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується заборонити виробництво, торгівлю і імпорт ароматизованих тютюнових виробів.

Читайте також: На що українці найбільше витрачають гроші

Відповідний законопроект № 9073 зареєстровано у Раді 7 вересня групою народних депутатів, повідомляє Укрінформ.

Так, законопроектом пропонується внести зміни до закону "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення" і встановити заборону на виробництво (крім виробництва для експорту), оптову та роздрібну торгівлю, та імпорт для реалізації на території України тютюнових виробів, що містять добавки фруктів, спецій, трав, спирту, цукерок, ментолу або ванілі.

Також проектом пропонується запровадити аналогічну заборону на сигарети з ароматизаторами в будь-якому з їхніх компонентів, таких як фільтри, упаковка, капсули або будь-які технічні особливості, які дозволяють модифікацію запаху або смаку зазначених тютюнових виробів або інтенсивності їх диму.

Читайте також: Ілон Маск розкурив сигарету з марихуаною у прямому ефірі (відео)

При цьому пропонується встановити покарання за роздрібну реалізацію таких виробів від п’яти до десяти тисяч гривень, за їх імпорт та оптову реалізацію – від десяти до п’ятдесяти тисяч гривень, виробництва та введення в обіг – від п’ятдесяти до двохсот тисяч гривень.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що ухвалення законопроекту матиме наслідком введення у дію в Україні положення Директиви ЄС 2014/40/ЄС "Про наближення законів, правил та адміністративних положень держав-членів, що стосуються виробництва, презентації та продажу тютюну та супутніх товарів".

Як повідомлялося, раніше у парламенті було зареєстровано законопроект, яким пропонувалося запровадити акцизний податок на рідини, що містяться в електронних сигаретах, та заборонити продаж таких сигарет і заправних контейнерів до них неповнолітнім.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter