У найближчі роки мінімальна зарплата в Україні може вирости майже вдвічі, однак про підвищення купівельної спроможності українців можна говорити з натяжкою, - передає Bussines.

Читайте також: У середні травня в Україні планують підвищити мінімальну заробітну плату

Про це заявив економічний експерт Максим Праздніков.

"Початкова цифра підвищення, яку озвучував президент - 4100 грн. Зараз озвучується сума в 4200 грн. Крім того, є прогноз на 2019, 2020 і 2021 рік. У 2021 році озвучується цифра в 6400 грн", - нагадав економіст.

За словами Празднікова, "потрібно розуміти дві речі".

"З одного боку, цифра в 6400 грн порівняно з тією, яка зараз, 3723 грн, звучить досить істотно - зростання практично на 80%. З іншого боку, потрібно розуміти, що існують абсолютні цифри і номінальні", - сказав він.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter

Праздніков також нагадав про рівень інфляції в Україні за останні роки.

"При збереженні рівня інфляції в 12-13%, сума 6400 грн через чотири роки за реальною купівельною спроможністю відповідає сьогоднішньої сумі 3800-3900 грн", - заявив економіст.


Як зазначив експерт, "говорити про зростання цифри можна, але говорити про те, що виросте купівельна спроможність, можна з дуже великою натяжкою".

"Щодо ситуації на сьогодні з підвищенням мінімальної заробітної плати до рівня 4200 грн, є позиція МВФ і Світового банку, які виступають проти. Вони не бачать джерел, за рахунок яких можливо таке підвищення зарплат", - повідомив Праздніков.

Водночас, економіст навів у приклад 2017 рік, коли МВФ застерігав від підвищення мінімальних зарплат, але "незважаючи на це воно сталося, і не можна сказати, що це призвело до якихось перевантажень бюджету".

"Давайте називати речі своїми іменами - навіть та зарплата в 3723 грн, яка є на сьогоднішній день - це не та сума, на яку люди можуть прожити... Якщо підняти статистику Держстату, мінімальну зарплату на сьогоднішній день отримує мало не половина населення України. При цьому середня зарплата в країні перевищує 8000 грн. Значить, якийсь запас ще є", - уклав він.