Після скасування постанови про граничні ціни на тепло і гарячу воду, у більшості регіонів України можуть піднятися тарифи.

Читайте також: В Україні різко піднялися тарифи на газ: інфографіка з цінами по областям

Про це йдеться в публікації "Сегодня".

Обмеження зняли після скарг комунальників на те, що вони ставили під загрозу опалювальний сезон-2019/2020.

За їхніми словами, місцевим бюджетам довелося б покривати різницю між реальним і граничним тарифом (близько 7 млрд грн), а для більшості міст це було б непосильним.

Тепер зростання тарифів ніщо не стримує.

Повідомляється, що експерти не сумніваються, що найближчим часом тарифи на теплову енергію (а отже, на опалення і гарячу воду) будуть рости. Причому наскільки сильно – поки невідомо. Вони відзначають, що близько 80% в структурі "теплих" тарифів – це вартість газу. А якою вона буде після Нового року, передбачити складно.

Читайте також: Кабмін скасував обмеження на тарифи для опалення та гарячої води

Видання цитує думку експерта в сфері енергетики Геннадія Рябцева.

За його словами, з 1 січня може статися кратне зростання цін на газ. Справа в тому, що з 1 січня закінчується дія спецзобов’язань для "Нафтогазу". Ціни повинні стати ринковими і визначатися імпортним паритетом. При цьому немає ніяких гарантій, що ціни в Європі не злетять угору, зважаючи на можливу газову війну з Росією через транзит. "Тому теплокомуненерго сьогодні в роздумах: яку ціну газу закладати в тариф?" – пояснив Рябцев.

Видання припускає, що комунальники, щоб не шокувати населення різким підвищенням тарифів, робитимуть це поступово.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook