В Україні офіційно зареєстровано Космеген – протипухлинний препарат, що застосовується для лікування онкозахворювань.

Читайте також: У МОЗ готуються до масових отруєнь українців

Відповідне рішення про реєстрацію затверджено Наказом Міністерства охорони здоров`я, – пише сайт МОЗ.

Космеген значиться у клінічних протоколах лікування, проте досі не був зареєстрований в Україні. Міністерство охорони здоров`я, відповідно до закону,  не може бути ініціатором реєстрації, а виробники не були зацікавлені у виході на український ринок. 

Проте закупівлі ліків через міжнародні організації дозволяють брати участь у тендерах препаратам, що не зареєстровані в Україні, але пройшли міжнародну перевірку якості та сертифікацію. У випадку перемоги в тендері, препарати реєструються в Україні за спрощеною процедурою.  

Препарат зареєстровано з другої спроби. Раніше заяву на державну реєстрацію було відхилено через відсутність певної інформації у пакеті реєстраційних матеріалів, наданих заявником. Державний експертний центр провів ряд консультацій із заявником для отримання вичерпної інформації для проведення експертизи щодо автентичності реєстраційних матеріалів на лікарський засіб.

Читайте також: Українцям загрожує смертельна інфекція: що потрібно знати і як від неї вберегтись

Найближчим часом препарат буде поставлено Програмою розвитку ООН в Україні в рамках централізованих закупівель лікарських засобів та медичних виробів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter