За останні три дні в Україні подорожчав автогаз на 7-30 копійок за літр.

Читайте також: Чому в Україні зростає ціна на автогаз?

Про це повідомляє видання Хвиля.

У мережах запровок Luxwen, “Автопорт” і “Татнефта-АЗС-Україна” автогаз подорожчав на 30 коп./л, – до 13,79 грн.л, 14,50 грн/л і 13,80 грн/л відповідно. На станціях “Укргаздобича”, Jazz Oil, і Glusco СУГ додав у ціні 10 коп/л.

А на заправках AMIC, Shell, UPG, “БРСМ-нафта”, KLO і Route 20 підвищили ціни на 7–26 коп/л. Таким чином, середня ціна газу на заправках становить 14 грн 5 коп.

На ціну автогазу в Україні сьогодні впливають 2 ключові чинники. Основний драйвер зростання – збільшення цін у Росії, яка залишається найбільшим постачальником сировини на український ринок, – 41% автогазу за підсумками I півріччя 2018 року.

Читайте також: Через подорожчання палива в Україні збільшиться інфляція, – експерт

"За травень-червень вартість газу в Росії встановила історичний рекорд. Динаміка обумовлена різким збільшенням попиту на автогаз на внутрішньому російському ринку, а також ремонтними роботами на низці потужних виробництв у РФ.Через підвищення вперше за 3,5 роки в Росії було введено мито на експорт СУГ. Ці процеси позначилися на ринку всієї Східної Європи", – відзначає аналітик "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн.

Іншим важливим фактором, який впливає на ціну автогазу в Україні, є ціна на газ в Європі та Середземномор’ї. Зважаючи на падіння ціни на барель нафти до 72 доларів, це і стримує український ринок від різкого здорожчення нафтогазу.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter