Рівень свободи і демократії в Україні погіршився вперше з 2014 року.

Читайте також: Українці найбільш дружньо ставляться до євреїв серед країн Східної Європи

Про це йдеться в дослідженні неурядової міжнародної організації Freedom House "Країни в перехідному періоді 2018. Протистояння антилібералізм", опублікованому 11 квітня, пише DW.

Зараз демократична оцінка України становить 4,64 бала, тоді як торішній показник становив 4,61 бала (де 1 бал – показник стійкої демократії, а 7 – авторитарний режим).

"Не дивлячись на те, що уряд України досяг значних поліпшень в здійсненні перебудови місцевого самоврядування країни, він не зумів задовольнити очікування громадськості в боротьбі з всеосяжною корупцією", – йдеться в звіті. Також повідомляється, що можливість проведення масштабних реформ в країні скорочується.

На думку міжнародної організцією, ситуацію з рівнем демократії погіршує військовий конфлікт на Донбасі, через який з 2014 року загинуло більше десяти тисяч і були травмовані понад 24 тисяч осіб.

У звіті відзначається прогрес України у проведенні антикорупційних реформ, створення антикорупційних інституцій, а також введення публічних декларацій про доходи держслужбовців. У той же час, третина українців повідомила про те, що вони мали особистий досвід корупції за останні три місяці.

Читайте також: Квоти на українську мову не підтримали 43% українців

Крім того, аналітики Freedom House звертають увагу на важливу віху в співробітництві України і ЄС – в 2017 році почав діяти безвізовий режим, яким скористалося вже багато українців.

Прогнози Freedom House на поточний рік невтішні – очікується, що під час підготовки до парламентських і президентських виборів-2019 посилиться тиск на громадянське суспільство і опозицію.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter