Імпорт свіжого, охолодженого і мороженого м’яса свиней за січень-серпень 2018 року склав 15,7 тис. тонн, що в 7,5 разів більше в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.

Читайте також: Восени в Україні подорожчає м'ясо

Про це повідомили у прес-службі галузевого об’єднання Асоціація свинарів України з посиланням на дані Держстату та ДФС.

Згідно з підрахунками, у вартісному вираженні імпорт свинини з початку року склав майже $30 млн.

При цьому за три літніх місяці було імпортовано 10,5 тис. тонн, що в 8 разів більше, ніж за відповідний період минулого року.

"Зараз спостерігаємо пожвавлення надходження свинини з-за кордону і скромний експорт (за січень-серпень 2018 на зовнішні ринки – переважно Гонконг, В’єтнам і Грузію – направили 1,3 тис. тонн, що на 3 тис. тонн менше ніж за відповідний період 2017 року).

Читайте також: Як зміняться ціни на продукти восени

Причиною такого зростання стало більш слабка пропозиція свинини всередині країни, ніж в минулому році і близькість внутрішніх цін до європейських, вважають в об’єднанні.

У той же час, за оцінками українських та міжнародних аналітиків, внутрішнє виробництво забезпечує потреби вітчизняного ринку в свинині більш ніж на 90%.

"Це означає, що споживачі будуть споживати переважно вітчизняне м’ясо свиней. А основними реципієнтами "зарубіжної" свинини виступають м’ясопереробники, які оптимізують витрати на сировину", – додають в об’єднанні.

Нагадаємо, що в 2017 році Україна імпортувала свинину на загальну суму $ 9,9 млн, в той час як експорт склав $ 10,5 млн.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter