З подачі Мінкульту Кабінет міністрів України створив Державну службу України з етнополітики та свободи совісті. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, 12 червня, пише Інтерфакс-Україна.

Читайте також: Філарет призначив дату "собору", на якому відновить Київський патріархат

Держслужба з етнополітики та свободи совісті є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого координується Кабміном через Міністерство культури. У свою чергу, Мінкультури доручено в тримісячний термін розробити положення про дану службу, а Міністерству фінансів – зміни до держбюджету для її фінансування.

Як зазначено в пояснювальній записці, на початок нинішнього року зафіксовано близько 200 "гарячих точок" в 17 областях України, тоді як в 2014 році їх кількість не перевищила трьох десятків. Велика частина конфліктів – релігійні. У перепалки, і не завжди тільки теологічні, найчастіше вступають парафіяни Української православної церкви і ПЦУ. Причому, в Мінкульті таке нагнітання пристрастей пов'язують з підступами Росії.

Читайте також: Скандальна заява: патріарх Філарет відмовився від томосу

Під нову держслужбу Мінкульт запросив додаткове фінансування в розмірі 25 млн гривень. Близько 15 млн піде на зарплати. Всього в штатному розкладі передбачено 57 окладів (тобто, середня зарплата – близько 22 тисяч гривень на місяць). Решту грошей збираються витратити на меблі, канцелярію і господарські товари.

Розміщуватися дана Держслужба на умовах оренди буде за адресою: вул.Прорізна, 15, в Києві. Держслужбі з етнополітики та свободи совісті встановлений ліміт легкових автомобілів в розмірі одного для центрального апарату. Гранична чисельність співробітників – 57 чоловік, з яких 51 держслужбовець.

Нагадаємо, що Державне відомство з питань свободи совісті створили через Томос. Міністр культури Євген Нищук повідомляв про це в грудні 2018 року. За його словами, орган буде працювати з національними меншинами, щоб в Україні припинялися будь-які речі нетерпимості або нетолерантності по відношенню до будь-якого етносу.

До 2009 року ці функції виконував Держкомітет у справах національностей та релігій (Держкомнацрелігій України). Він був ліквідований 9 грудня 2010 року, а функції з реалізації державної політики у сферах міжнаціональних відносин, захисту прав національних меншин України, релігії покладені на Міністерство культури.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook